Ministrii descopera dezastrul lasat de PSD. Orban: „S-au cumparat masini in draci. Fondul de rezerva este golit complet”

news

Premierul Ludovic Orban anunta ca este nevoie de restrangerea cheltuielilor nenecesare, spunand ca misiunea noului ministru de Finante este una „dificila”. Orban acuza ca fostul premier a alocat bani „in draci, fara niciun criteriu si fara niciun fel de baza legala, strict numai pentru a favoriza anumite entitati, primarii, din postura de candidat la alegerile prezidentiale”.

„Asa cum am avertizat de cel putin un an, este clar ca starea Finantelor este foarte proasta. De altfel, se vede din cifrele oficiale care sunt publicate, respectiv din contul de executie la noua luni, se vede clar un deficit de 2,6% din PIB. (…) Se vede clar ca nu a fost indeplinit planul la incasari existent in materie de colectare a veniturilor: un minus de aproape 11 miliarde. De asemenea, se inregistreaza, in ceea ce priveste colectarea contributiilor, un minus de peste un miliard. Atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Sanatatii inregistreaza deficit”, a afirmat primul ministru, miercuri, la preluarea mandatului de catre Florin Citu, noul ministru al Finantelor, citat de news.ro.

In acest context, primul ministru a catalogat drept „dificila” misiunea noului ministru al Finantelor, spunand ca acesta trebuie „sa evite orice cheltuiala inutila”.

Premierul a afirmat, de asemenea, ca trebuie „atacata in forta in special marea evaziune fiscala”.

Ludovic Orban a precizat ca este nevoie de „restrangerea la maximum a cheltuielilor nenecesare”, aratand ca 36 la suta din cheltuieli, pe structura bugetului, sunt cheltuieli cu bunuri si servicii.

„S-au cumparat masini in draci. Sunt foarte multe cheltuieli de capital. (…) Mai avem si situatia legata de intarzierile in rambursarea TVA si mai ales sistemul care a fost folosit. Nu mi se pare normal ca unele firme sa beneficieze de rambursarea imediata si la alte firme sa fie tinute cu lunile. Pot sa va spun de la Ministerul Dezvoltarii situatia privitoare la intarzierea in decontarile pe PNDL este foarte dificila. Sunt situatii de lucrari avizate care totalizeaza in jur de patru miliarde de lei”, a spus el.

Premierul a sustinut ca fondul de rezerva al Guvernului este „golit complet”, acuzand ca fostul premier Viorica Dancila a alocat bani din acesta „in draci, fara niciun criteriu si fara niciun fel de baza legala, strict numai pentru a favoriza anumite entitati, primarii, din postura de candidat la alegerile prezidentiale”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: