Ministrii din tarile UE s-au inteles asupra unui nou pact privind migratia. Partidele importante spera ca acesta va frana ascensiunea extremei dreapta

externe

migranti

Tarile Uniunii Europene au aprobat marti reforme profunde ale sistemului de azil al uniunii, in timp ce campania electorala pentru alegerile europene de luna viitoare se intensifica, relateaza Associated Press.

Ministrii guvernelor UE au aprobat 10 proiecte legislative ale Noului Pact privind migratia si azilul. Acesta stabileste reguli pentru cele 27 de tari membre in ceea ce priveste modul in care trebuie tratate persoanele care incearca sa intre pe teritoriul UE fara autorizatie, de la modul in care trebuie sa le examineze pentru a stabili daca au dreptul la protectie pana la expulzarea lor daca nu li se permite sa ramana.

Ungaria si Polonia, care se opun de mult timp oricarei obligatii a tarilor de a gazdui migranti sau de a plati pentru intretinerea lor, au votat impotriva pachetului, dar nu au reusit sa il blocheze.

Principalele partide politice considera ca pactul rezolva problemele care au divizat natiunile membre de cand mai bine de 1 milion de migranti au patruns in Europa in 2015, majoritatea fugind de razboiul din Siria si Irak. Ei spera ca sistemul va bloca ascensiunea extremei drepte la alegerile din 6-9 iunie.

Cu toate acestea, vastul pachet de reforme va intra in vigoare abia in 2026, neaducand nicio solutie imediata la o problema care a alimentat una dintre cele mai mari crize politice ale UE, divizand natiunile cu privire la cine ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru migranti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: