Ministrii lui Ciolos ies la BATAIE. Sunt dezvaluite MANARIILE lui Ponta. Si minciunile

politica

Guvernul Ciolos nu mai incaseaza si inghite. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ofera o replica dura acuzatiilor fostului premier.

Intr-o scrisoare deschisa publicata pe pagina sa de Facebook, Ghinea il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu rata de absorbtie a fondurilor UE, ca a intarziat nepermis autostrada Pitesti – Sibiu, ca a favorizat marii baroni din agricultura in detrimentul micilor fermieri.

Ghinea il acuza pe Ponta ca a inceput „o campanie agresiva la adresa Guvernului Ciolos” si spune ca a „depasit limita bunei cuviinte”. Ghinea isi incheie scrisoarea deschisa cu un avertisment: „A venit vremea sa vorbim. Vom mai vorbi. Si nu in soapta”.

Nici relatia lui Ponta cu Sebastian Ghita nu scapa netaxata. „Ati avut doi ani la dispozitie sa rezolvati aceasta necesitate. Nu ati facut-o. Nu ati stiut sau nu ati vrut? Stiti ce soptesc angajatii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Ati ghicit: ‘Ghita'”, a scris Ghinea.

Iata scrisoarea integrala a lui Ghinea:

„Stimate domnule Ponta,

Ati inceput de curand o campanie agresiva la adresa Guvernului Ciolos, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obisnuit sa nu raspunda atacurilor politicianiste si sa ne vedem de treaba, conform proverbului despre caravana si caini.

Insa ati depasit limita bunei cuviinte. Oamenii aud de la dumneavoastra ca Dacian Ciolos si echipa lui sunt „jemenfisisti” – ca ne doare in cot, pe romaneste –, iar de la colegii dumneavoastra de partid aud chiar ca „actionam impotriva Romaniei”.

Domnule Ponta, o sa va dau cateva exemple de „jemenfisism” din timpul guvernarii dumneavoastra, care vor ramane in istorie. Oamenii vor compara cu ce a facut Dacian Ciolos pentru aceasta tara si vor trage singuri concluziile.
Sa le luam pe rand.

OAMENII DE LA SATE

Dacian Ciolos este romanul care a adaptat Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din Romania. Agricultura noastra fragmentata, taraneasca, are acum sansa dezvoltarii prin ceea ce toata lumea numeste „Reforma Ciolos”.

Doar ca Guvernul condus de dumneavoastra nu a avut priceperea sa fructifice la maximum aceasta reforma. Ati exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), actionand doar in interesul marii agriculturi industriale. Ati ignorat, astfel, cu buna stiinta, nevoile oamenilor de la sate. Acestia nu-si pot creste gospodariile si continua sa traiasca de azi pe maine.

Acum lucram sa schimbam acest Program – am creat un intreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – va invit sa-l cititi pentru a vedea ce inseamna o viziune patriotica despre satul romanesc si oamenii lui. Sa ai determinarea si capacitatea sa influentezi politicile la nivel european inseamna sa-ti pese si sa actionezi pentru binele ultimului sat din tara ta.

Dumneavoastra vreti sa tineti satele in dependenta, ca sa obtineti voturi.

FUNCTIONARII DAU DIN UMAR SI SOPTESC

Domnule Ponta, a te durea in cot de romani inseamna sa acaparezi sistemul informatic al tarii, sa-l folosesti in interesul personal, sa incurci si sa umilesti cetatenii punandu-i pe drumuri de la o institutie a statului la alta. In procesul de debirocratizare inceput de Guvernul Ciolos ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente si scumpe, dar mai ales incapabile sa comunice unele cu altele. Intreband cum s-a ajuns la asta, functionarii dau din umeri si soptesc: „Ghita”.

Ma opresc la Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru ca SMIS asigura legatura intre autoritatile romane si Comisia Europeana. SMIS este vital, pentru ca doar intr-o platforma digitala interactiva poti urmari traseul fiecarui eurocent, de la momentul contractarii fondurilor pana la ultimul decont de la Comisia Europeana. O cautare prin camioane de hartii nu numai ca nu permite acest lucru, dar ascunde adevarata destinatie a banilor.

Stiati inca din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – ca avem nevoie de un sistem IT functional care sa rezolve transparenta banilor europeni. Ati avut doi ani la dispozitie sa rezolvati aceasta necesitate. Nu ati facut-o. Nu ati stiut sau nu ati vrut? Stiti ce soptesc angajatii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Ati ghicit: „Ghita”.

Ati creat un mecanism greu de desfacut acum, despre care organismele internationale de lupta impotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

Acest mecanism de fraudare il vedem zi de zi la televizor.
Acest mecanism este sursa intarzierii desemnarii pentru exercitiul bugetar 2014 – 2020. Lucram la pachetul de desemnare intr-un ritm pe care ministrii dumneavoastra l-ar gasi nerezonabil, pentru ca ne-ati lasat putin timp la dispozitie. Am fi mers mai repede daca nu am fi fost nevoiti sa demonstram, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni sa nu mai fie furati.

Insa va asigur: acest mecanism va disparea odata ce sistemul IT va asigura urmarirea si transparenta totala a circuitului banilor europeni. Da, inchiderea robinetului starneste unele furii – le vedem deja cu totii.

SI DESPRE RATA DE ABSORBTIE
Repetati obsesiv ca Romania are absorbtie zero si ca e singura tara din Uniunea Europeana in aceasta situatie.
Domnule Ponta, fie dezinformati, fie manipulati cu buna stiinta.
Romania a demarat absorbtia. In luna mai au inceput primele plati de la Comisie din noul exercitiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

De ce nu le dati oamenilor informatia completa?
• Aceea ca, fiind la inceput de exercitiu bugetar european, rata de absorbtie este nerelevanta, fiind sub 1% in tari campioane precum Polonia si Cehia.
• Media UE este de 1,5%
• Trei state din UE au zero absorbtie, dar Romania nu este printre ele.

Acum, relevanta este lansarea de ghiduri si proiecte. Guvernul Ciolos a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Daca includem si dezvoltarea rurala sunt 14,9 miliarde euro.

Pe scurt: in acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale si de investitii – sa rostiti acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar gratie eforturilor Guvernului pe care il acuzati ca e dezinteresat de soarta tarii.

Mai retineti o cifra: 1,9 miliarde de euro. Atat a adus Guvernul Dacian Ciolos in tara in ultimele opt luni, suma corespunzatoare unui salt de 10% al ratei de absorbtie, din exercitiul financiar 2007 – 2013, la inchiderea caruia lucram.

ATI NEGLIJAT PREGATIREA ABSORBTIEI

Inainte ca exercitiul bugetar european sa inceapa, statele membre UE agreeaza cu Comisia Europeana o lista de conditii. Fiecare stat trebuie sa indeplineasca aceste conditionalitati ex-ante, pentru un impact benefic al investitiilor banului public european.

Dumneavoastra ati negociat aceste conditionalitati. Dumneavoastra ati semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeana. Apoi le-ati neglijat, desi stiati ca pana in decembrie 2016 trebuie indeplinite toate cele cateva zeci de conditionalitati, in caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a si intamplat pe vremea dumneavoastra.

Guvernul condus de dumneavoastra nu a fost in stare nici sa faca un Plan national pentru gestionarea deseurilor. A decis ca are nevoie de consultanti. Licitatia a fost sub semnul intrebarii si s-au pierdut doi ani. Acum lucram contra-timp la acest plan, ca sa facem in cateva luni o munca de ani.

SIBIU-PITESTI, CINE ISI ASUMA INTARZIEREA?

Domnule Ponta, inainte sa deveniti sef al Guvernului, Romania incepuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Pitesti.

In 2012 licitatia pentru studiul de fezabilitate era lansata. Ati anulat licitatia in noiembrie 2012, doar pentru ca ati crezut ca puteti muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastra electorale. Ati ratat trei ani, ati relansat aceeasi licitatie in 2015, gandita insa gresit – o demonstreaza acum realitatea din teren.
Domnule Ponta, daca romanii nu aveau ghinionul sa va aiba prim-ministru, autostrada Pitesti – Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumatate construita.

Politicile de infrastructura se razbuna pentru orice intarziere. Abia in 2014 v-ati trezit ca nu ati pregatit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit sa fie concepute cu ani inainte ca Programele Operationale sa fie negociate cu UE. Ati negociat Programele cu conducta de proiecte goala.

Tarziu, in 2014, dl. Dan Sova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrazi, dar licitatiile au fost atat de prost facute incat au fost anulate. Tot de catre Guvernul Ponta.

CULMEA INCOMPETENTEI

Guvernul dumneavoastra a atins culmea incompetentei cu celebrul Plan Juncker, o competitie deschisa intre toate Statele Membre care nu primesc alocari pe tara, ci in functie de maturitatea proiectelor trimise.

Guvernul Ponta a trimis o lista cu nu mai putin de 200 proiecte in 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), ca tot va place sa promovati aceasta cifra.

In schimb, sub mandatul actualului Guvern, in 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeana 5 proiecte din domeniul energiei si transporturilor care au trecut de faza de analiza a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, si care pot atrage finantare de la banci si alti investitori. Urmeaza si altele.

Spuneti ca tehnocratilor nu le pasa de tara? Acesti tehnocrati vor lasa in urma proiecte pe care – speram, spre binele tarii – politicieni ca dumneavoastra nu le mai pot strica.

SI TOTUSI, UNDE AM GRESIT

Domnule Ponta, cand erati in Opozitie, in 2011, m-ati invitat la pranz. Voiati sa aflati cum vede un lider al societatii civile reforma statului roman. A fost o discutie agreabila. V-am lasat atunci un document scris cu cateva idei, din care se creionau directii de reforma. V-am spus ca doar prin reforma si seriozitate puteti ramane in istorie.

M-am inselat: puteti ramane si altfel, dar din cu totul alte motive.
Acest Guvern, din care fac parte, a gresit fiind prea elegant pana acum. Nu am sarit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tacuti la repararea politicilor lasate de politicieni ca dumneavoastra.

A venit vremea sa vorbim. Vom mai vorbi. Si nu in soapta.

Cristian GHINEA
Ministru al Fondurilor Europene”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: