Ministru din Spania: „Sa mancam mai putina carne pentru a salva mediul si incetini desertificarea”
Ministrul Consumatorilor din Spania, Alberto Garzon, le-a cerut spaniolilor sa manance mai putina carne pentru a ajuta Spania sa atenueze efectele urgentei climatice, sa incetineasca procesul de desertificare si sa protejeze industria vitala a turismului.
Alberto Garzon a declarat ca oamenii din Spania trebuie sa constientizeze impactul urias pe care consumul de carne – in special carnea de vita crescuta in megaferme industriale – il are asupra mediului si i-a indemnat sa isi schimbe obiceiurile alimentare in consecinta.
„Oamenii de aici stiu despre rolul pe care il joaca gazele cu efect de sera in schimbarile climatice, dar au tendinta de a le lega de masini si transport”, a declarat Garzon pentru The Guardian.
„Abia foarte recent, toata lumea a inceput sa se uite la impactul lantului de consum al animalelor si, in special, la impactul carnii de vita. Alte tari sunt de avansate in aceasta privinta, dar in Spania a fost un tabu”, a precizat ministrul.
Ministrul a spus ca geografia tarii o face profund vulnerabila la schimbarile climatice, adaugand ca Spania pe care oamenii o cunosc si o iubesc este in pericol de a disparea pentru totdeauna.
„Daca nu actionam, nu ne vom confrunta doar cu schimbarile climatice, ci cu o tripla criza: pierderea biodiversitatii, poluarea si schimbarile climatice”, a spus el.
„Ar fi sfarsitul pentru o tara ca Spania. Spania este o tara din bazinul mediteranean – nu este Marea Britanie sau Germania – iar desertificarea este o problema foarte grava pentru tara noastra, nu in ultimul rand pentru ca depinde foarte mult de turism. Vizitarea unui desert nu este la fel de atractiva ca si vizitarea Costa del Sol”, a subliniat ministrul.
Garzon spune ca spaniolii nu trebuie sa renunte complet la consumul de carne, dar sugereaza sa manance mult mai putina si sa se asigure ca aceasta este de buna calitate, de dragul sanatatii lor si al mediului. El pune in contrast produsele ieftine, produse in masa, cu carnea crescuta in mod traditional.
„Ce nu este deloc sustenabil sunt aceste asa-numite mega ferme… Ei gasesc un sat intr-o zona depopulata din Spania si aduc 4.000, sau 5.000, sau 10.000 de capete de vite. Polueaza solul, polueaza apa si apoi exporta aceasta carne de proasta calitate de la aceste animale maltratate”, a subliniat ministrul.
De asemenea, ministrul a mentionat un raport recent care a constatat ca 20 de companii de crestere a animalelor sunt responsabile pentru mai multe emisii de gaze cu efect de sera decat Germania, Marea Britanie sau Franta.
Garzon, un economist care este coordonatorul aliantei Stanga Unita din cadrul guvernului de coalitie condus de socialisti din Spania, a tinut prima pagina a ziarelor atunci cand a indemnat oamenii sa isi reduca consumul de carne in luna iulie.
El a remarcat ca, in medie, un spaniol mananca peste 1 kg de carne pe saptamana, desi agentia pentru alimentatie din aceasta tara recomanda ca oamenii sa manance intre 200 si 500 g, si ca Spania mananca mai multa carne decat orice alta tara din UE, sacrificand 70 de milioane de porci, vaci, oi, capre, cai si pasari in fiecare an pentru a produce 7,6 milioane de tone de carne.
Apelurile sale au fost ironizate si respinse, nu in ultimul rand de proprii sai parteneri de guvernare. Ministrul agriculturii a declarat ca sectorul agricol a fost supus unor „critici profund nedrepte, in conditiile in care merita respect pentru munca cinstita pe care o face atat pentru hrana noastra, cat si pentru economia noastra”, in timp ce premierul Pedro Sanchez a parut sa ia in deradere sugestia, spunand: „Vorbind personal, o friptura la sange este greu de batut”.
Garzon atribuie atacurile la ceea ce el numeste in mod diplomatic „programele si politicile diferite” ale partidelor din coalitie si spune ca a stiut intotdeauna ca atacarea industriei carnii va provoca un raspuns furios.
„Am stiut de la inceput ca aceasta problema va fi controversata, dar trebuia sa fie facuta”, a spus el. „Alte tari – precum Germania, Marea Britanie si Franta – sunt cu mult inaintea noastra in aceasta privinta. A fost pentru prima data in Spania cand cineva din guvern a spus ceea ce oamenii de stiinta spun de mult timp”.
De asemenea, ministrul a observat ca majoritatea criticilor publice au venit din partea barbatilor care, aparent, „au simtit ca masculinitatea lor ar fi afectata de faptul ca nu ar putea manca o bucata de carne sau face un gratar”. Femeile, in schimb, au fost mult mai deschise la acest mesaj.
„Credem ca o parte a societatii era deja pregatita pentru acest lucru si isi daduse seama de acest lucru”, a spus el. „Dar tot trebuia sa facem presiuni si nu a existat niciun partid politic care sa ne sustina. Nici macar unul. Nici macar in cadrul coalitiei de guvernare”.
Cu toate acestea, Garzon este convins ca Spania are in sfarsit o discutie publica mult asteptata despre carne.
„Organizatii ale societatii civile si asociatii de ecologisti, pediatri, medici si nutritionisti, toti au iesit sa ne apere pana la capat”, a spus el. „Cred ca acest lucru ne-a ajutat sa castigam dezbaterea, deoarece problema a fost dezbatuta timp de trei zile la toate programele de stiri si in baruri.”
Celelalte reforme ale ministrului – care includ o restrangere a industriei de pariuri din Spania, interzicerea publicitatii pentru alimente nesanatoase destinate copiilor si o greva simbolica a jucariilor pentru a evidentia stereotipurile de gen – nu l-au facut intotdeauna simpatic companiilor.
De asemenea, l-au transformat intr-o tinta preferata a dreptei spaniole, care il acuza ca se amesteca in viata oamenilor.