Ministrul german al Transporturilor reaprinde disputa din coalitie in privinta inchiderii ultimelor trei centrale nucleare

externe

Ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a cerut ca o comisie de experti sa examineze daca durata de viata a centralelor nucleare din tara ar trebui prelungita, redeschizand o disputa in cadrul coalitiei cancelarului Olaf Scholz, scrie Reuters.

Graba Germaniei de a reduce dependenta de combustibilii importati din Rusia dupa invazia Moscovei in Ucraina a stimulat apelurile pentru ca cele trei centrale nucleare ramase in tara sa fie mentinute deschise in loc sa fie inchise la sfarsitul anului 2022, asa cum era prevazut.

La sfarsitul anului trecut, social-democratul Olaf Scholz a incercat sa suprime o disputa intre Verzii ecologisti, sustinatori fermi ai inchiderii centralelor nucleare si liberalii din Partidul Liber-Democrat, ordonand ca toate cele trei sa fie mentinute in functiune pana in aprilie 2023.

Ministrul liber-democrat al transporturilor, Volker Wissing, a reaprins discutia, declarand pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung ca beneficiile de mediu ale masinilor electrice ar fi reduse daca acestea nu ar fi incarcate folosind energie nucleara, care nu produce emisii.

„Avem nevoie de un raspuns de specialitate la intrebarea cum putem asigura aprovizionarea cu energie stabila si la preturi accesibile, atingand in acelasi timp obiectivele noastre de protectie a climei”, a declarat el.

Criticii care se opun inchiderii centralelor nucleare spun ca aceasta ar putea forta Germania sa se bazeze mai mult decat era planificat pe carbune, care este mai poluant decat gazul, in timpul tranzitiei catre energia regenerabila.

Verzii se opun cu fermitate revizuirii inchiderii activitatii din domeniul nuclear din Germania, care a fost adoptata ca raspuns la dezastrul din 2011 de la centrala nucleara japoneza Fukushima. Sustinatorii acestei politici spun ca o prelungire ar fi costisitoare si ca se poate obtine mai mult prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: