Ministru german, declaratie fara echivoc: „Suntem in razboi cu Putin”

externe

Ministrul Sanatatii, Karl Lauterbach (SPD), a facut senzatie cu o declaratie uimitor de clara despre razboiul de agresiune impotriva Ucrainei. „Suntem in razboi cu Putin”, a scris el pe Twitter, citat de Der Spiegel.

Este adevarat ca Germania se afla de luni de zile intr-un conflict cu statul rus, participand la sanctiuni si la livrarile de arme catre Ucraina, care este atacata. Cu toate acestea, niciun membru al guvernului nu a vorbit pana acum despre un razboi impotriva Rusiei. Pana acum, politicienii individuali nici macar nu au vrut sa se lase purtati de val si sa spuna ca Ucraina trebuie sa castige. In schimb, s-au retras in formula ca Rusia nu trebuie sa castige, inclusiv cancelarul Scholz, care a declarat in iunie: „Putin nu va castiga acest razboi”.

Alti lideri europeni au fost mult mai clari in trecut: „Obiectivul nostru este clar: Rusia trebuie sa piarda acest razboi si Ucraina trebuie sa il castige”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins, tot in iunie.

Ultimul tweet al lui Lauterbach a fost provocat de o declaratie a filosofului si autorului de carti Richard David Precht, care a cerut de mult timp ca dezescaladarea razboiului sa vina din partea Occidentului. In cadrul unui podcast al „Redaktionsnetzwerk Deutschland” (RND), Precht a facut o noua sugestie cu privire la modul in care ar putea functiona acest lucru: Statele NATO ar trebui sa ofere Rusiei o garantie obligatorie ca vor impiedica Ucraina sa se alature aliantei de aparare prin dreptul lor de veto. In opinia lui Precht, acest lucru „ar elimina deja prima presiune din cazan si ar putea pregati terenul pentru discutii de mai mare anvergura”.

Lauterbach crede insa ca propunerea este un nonsens. „Sa fim cinstiti: ce rost mai are acum sa ingenunchem in fata lui Putin?”, a scris ministrul Sanatatii pe Twitter. „Suntem in razboi cu Putin si nu cu psihoterapeutii sai. Trebuie sa continuam sa urmarim in mod consecvent victoria sub forma eliberarii Ucrainei. Daca psihicul lui Putin poate face fata acestui lucru este irelevant”.

De fapt, obstacolele pentru admiterea in NATO sunt deja extrem de ridicate. In timpul vizitei sale in Ucraina, ministrul Apararii, Christine Lambrecht (SPD), a atenuat asteptarile Ucrainei. Intelege cererea, a spus politicianul. Cu toate acestea, ar trebui indeplinite anumite conditii prealabile pentru o astfel de procedura. „Si, foarte important, NATO s-a pozitionat clar, nu vom deveni parte a razboiului”.

Ministrul federal de externe, Annalena Baerbock (Verzi), a fost la fel de clara: va continua sa sprijine Ucraina in dreptul sau la autoaparare, dar a precizat, de asemenea, inca din prima zi a razboiului, ca „avem responsabilitatea de a ne asigura ca razboiul nu se extinde in alte tari”. Ea nu vede „nicio sansa” pentru o admitere rapida in NATO.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: