Ministru PNL: „Pensii speciale exista in toata UE, Romania nu se poate comporta ca o tara salbatica”

politica

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a declarat miercuri, despre propunerea lui Florin Citu privind eliminarea pensiilor speciale, pentru a nu se mai impune acel procent de 9,4% din PNRR, ca ”Romania nu se poate comporta ca o tara salbatica, fiindca aceste pensii speciale exista in toata Uniunea Europeana”. 

Ministrul a fost intrebat cum comenteaza postarea de pe pagina de Facebook a lui Florin Citu, in care acesta afirma ca daca s-ar elimina, de exemplu, pensiile speciale, n-ar mai fi nevoie sa fie eliminat acel 9,4% din PNRR.

”Sa stiti ca Romania nu se poate comporta ca o tara, imi cer scuze ca poate spun neacademic, salbatica, fiindca aceste pensii speciale exista in toata Uniunea Europeana. Exista categorii de pensionari care beneficiaza de pensii speciale. Nu suntem tara din Uniunea Europeana care am inventat pensiile speciale, cum nu cred ca ar fi firesc, ca sa fim, poate, printre putinele – daca nu chiar singura tara din Uniunea Europeana – care sa le eliminam”, a precizat Marcel Bolos, citat de news.ro.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca aici trebuie cautata o solutie de mijloc si gandit un mecanism care sa fie unul echilibrat.

”Nici sa cadem in extrema aceea in care, sa zicem, pensiile speciale sunt eliminate, ci, dimpotriva, cred eu ca o cale de mijloc e necesara ca sa iesim din acest impas”, a completat ministrul.

Marcel Bolos a mentionat ca prima clarificare pe care trebuie sa o avem cu Comisia Europeana este de concordanta intre continutul jalonului si prevederile din legislatia nationala.

”Asa cum arata acum decizia Comisiei Europene, noi, ca stat membru, putem sa spunem: este continutul jalonului cu pensii speciale? Da, dar noi asta in legislatia nationala nu avem. Noi avem pensii ocupationale, avem pensii de serviciu. Si acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l limpezim cu Comisia si, desigur, cum v-am spus, e foarte important ca aceasta discutie la nivel politic sa existe, ca sa se transmita ca aceasta problema este una de importanta nationala. Problema pensiilor, in special, este de importanta nationala si nu putem sa avem o conduita care sa ne duca in randul statelor membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale. Nu cred ca este de bun augur, adica nu cred ca un guvern din Uniunea Europeana sau, sa zic, un parlament din Uniunea Europeana ar lua o astfel de decizie”, a mai spus Bolos.

Mai mult despre: ,

Comentarii: