Ministrul Justitiei a discutat cu Liviu Dragnea despre modificarea legislatiei penale. Spune ca trebuie prag pentru abuzul in serviciu, ca in OUG 13

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, ca a avut discutii cu premierul Sorin Grindeanu si cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, cu privire la modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

„In linii mari au fost cateva discutii, dar dincolo de discutiile noastre este o obligatie izvorata din Constitutie, care nu face obiectul aprecierii cuiva. Daca nu modificam imediat legislatia in acord cu deciziile CCR, efectul care este? Acela ca norma declarata neconstitutionala se suspenda 45 de zile, dupa care nu se mai aplica si inceteaza efectele. (…) Ceea ce avem in vedere, ceea ce trebuie sa facem de indata este punerea in acord a unora dintre prevederile Codului penal, Codului de procedura penala, cu recentele decizii ale CCR, decizii de admitere a exceptiilor ridicate sau decizii interpretative”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, duminica, la Realitatea TV, citat de Mediafax.

Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei, a anuntat ca in proiectul care va fi trimis la Parlament pentru aceasta infractiune va fi prevazut un prag pentru prejudiciu sub care va fi vorba doar de raspundere contraventionala, nu si penala. In acest moment, acest prag valoric nu exista in lege, necesitatea sa fiind invocata insa intr-o decizie CCR de anul trecut.

Deocamdata, Tudorel Toader nu precizeaza care va fi valoarea prejudiciului de la care se va porni pentru incriminarea abuzului in serviciu, insa subliniaza ca acesta va exista ca element constitutiv al infractiunii, tinand cont de decizia Curtii Constitutionale de anul trecut.

„Decizia spune in considerente ca este necesara delimitarea raspunderii contraventionale de raspunderea penala. Care va fi acel prag de delimitare ramane sa vedem. Facem proiectul de lege, il supunem dezbaterii publice, ne consultam cu societatea civila, cu mediul juridic, CSM, instante, procurori, dupa care draftul asumat de Guvern va fi trimis spre Parlament”, a anuntat ministrul Justitiei, int-o interventie la Realitatea Tv.

Ministrul Justitiei a adaugat ca proiectul va fi elaborat impreuna cu subalternii din minister, dupa care va fi supus dezbaterii publice.

Despre proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, Tudorel Toader a spus ca pe parcursul elaborarii a cunoscut modificari si cel mai probabil va cunoaste modificari si in continuare. Ministrul a ezitat sa raspunda daca o persoana gratiata ar trebui sa ocupe o functie publica.

Despre modificarile care ar trebui aduse la legea raspunderii magistratilor, ministrul Justitiei a spus ca acestea vor fi facute in mod transparent, precizand ca nu exista nimic ascuns in preocuparile legislative pe care le are in functia pe care o ocupa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: