Ministrul Agriculturii: Este un an agricol bun. Avem la grau o productie medie de 5.000 kg/hectar

news

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Romania a inregistrat o recolta buna la grau in acest an, cu o medie de 5.000 de kg/ha, ceea ce inseamna ca productia totala este mai mare decat cea obtinuta anul trecut, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.

„Este un an agricol bun. Avem la grau o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce inseamna o productie un pic mai mare fata de anul trecut. Este o realitate, toata lumea stie ca a fost un an agricol bun la grau. Sunt productii bune la culturile de toamna, mai mari ca in anul 2022.”, a precizat Barbu.

In ceea ce priveste culturile insamantate in primavara, seceta a afectat culturile de porumb si floarea soarelui.

„Seceta a fost mult mai puternica in aceasta perioada, iar culturile insamantate in primavara au fost afectate. In momentul de fata avem o raportare de la comisiile constituite la nivel de prefect, prin comitetele de situatii de urgenta, de aproape 4.500 de hectare afectate de seceta, la culturile de primavara. Incercam sa gasim resursele financiare, sa-i ajutam pe acesti fermieri. Mai mult, asteptam procesele verbale si pe partea de legumicultura, acolo unde fenomenele extreme au produs ravagii. Vorbim de zonele Matca, vorbim de Olt, zona Strejesti, asteptam evaluarile si bineinteles ca vom veni in sprijinul fermierilor si al legumicultorilor romani. I-am rugat pe prefecti, cat si pe primari ca valoarea sprijinului pentru despagubiri sa fie transpusa direct prin procesul verbal de constatare, astfel incat sa nu se mai faca diferente pe anumite zone”, a adaugat seful de la Agricultura.

Romania s-a situat anul trecut, comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb boabe si pe locul doi la productia realizata, dupa Franta. La grau, a-a clasat pe locul cinci la suprafata cultivata dupa Franta, Germania, Polonia si Spania si pe locul patru la productia realizata dupa Franta, Germania si Polonia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: