Ministrul Apararii: „100.000 de combinezoane de protectie ajung la toate spitalele din tara” – Video

news

Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, a declarat sambata ca cele 100.000 de combinezoane de protectie aduse cu o aeronava pe Aeroportul Otopeni vor fi distribuite catre toate spitalele din tara, in special la cele care sunt in linia intai in procesul de combatere a virusului Covid-19.

„Pentru Romania, in primul rand, inseamna inca 100.000 de costume de protectie, care dau siguranta si sporesc increderea personalului medical ca pot sa lucreze in conditii cat se poate de protejate, astfel incat sa salveze cat mai multe vieti. (…) Aceste materiale vor ajunge la toate spitalele din tara, in special la cele care sunt in linia intai in procesul de combatere a virusului Covid-19”, a spus ministrul Apararii, prezent pe aeroport la aterizarea aeronavei.

Nicolae Ciuca a explicat ca acest transport a fost efectuat in cadrul unui program al NATO, iar aceasta capabilitate a mai folosita in trecut si pentru transportul ranitilor de la Colectiv.

„Pentru Ministerul Apararii Nationale, ceea ce vedeti inapoia mea, aceasta capabilitate de transport aerian pe distante mari cu avionul C-17, reprezinta punerea in valoare a relatiilor de cooperare pe care le avem cu celelalte tari din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Aici este vorba despre o capabilitate construita prin contributia a 12 natiuni aliate si partenere, fiecare avand un numar de ore de zbor foarte bine stabilit. Am avut aceasta idee, sa ii spunem asa, prin care sa ne folosim de aceasta capabilitate pe resursa noastra, este resursa nationala, renuntand la o parte dintre orele de zbor, pe care le aveam destinate sa facem afluirea si defluirea militarilor romani in teatrul de operatii si, iata, se pare ca este cat se poate de eficienta. Doresc sa mentionez ca aceasta capabilitate am folosit-o si in 2015, la nefericitul eveniment de la Colectiv. Ca atare, este o experienta pe care tara noastra a maturat-o. Deja sunt alte natiuni care urmeaza acest model si asta inseamna, pana la urma, puterea de echipa, punerea laolalta a capabilitatilor si dovedirea eficientei in situatii critice”, a declarat Nicolae Ciuca, citat de Agerpres.

O aeronava C-17 Globemaster III a aterizat, sambata dimineata, pe Aeroportul Otopeni, cu 45 tone materiale medicale din Coreea de Sud.

Este al doilea transport organizat de MApN, in cadrul cotei de ore de zbor alocate Romaniei, ca stat membru al Unitatii Multinationale de Transport Strategic.

Echipamentele, constand in alte 100.000 de combinezoane de protectie, au fost achizitionate de statul roman prin Oficiul National de Achizitii Centralizate si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 in tara noastra.

Cele doua zboruri solicitate de Ministerul Apararii Nationale cu aeronave C-17 Globemaster III reprezinta prima utilizare a orelor de zbor alocate ca stat membru al Unitatii Multinationale de Transport Strategic pentru misiuni de urgenta in contextul gestionarii pandemiei de COVID-19.

Echipamentele de protectie vor fi distribuite, in functie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sanatatii si echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si cu sprijinul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

Coordonarea celor doua zboruri s-a realizat, din partea Romaniei, de catre Centrul National Militar de Comanda al MApN.

Romania a semnat in anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Intelegere pentru constituirea Unitatii Multinationale de Transport Strategic, alaturi alte noua tari NATO – Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA si Ungaria, si doua state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda si Suedia.

Mai mult despre:

Comentarii: