Ministrul Apararii anunta ca „zilnic suntem provocati la granite” de Rusia: „Guvernul actioneaza”

news

Romania se confrunta zilnic cu agresivitatea Rusiei in zona Marii Negre, precum si cu un val de atacuri cibernetice si interferente politice, a declarat ministrul roman al apararii, Mihai Fifor, intr-un interviu publicat luni de agentia Associated Press.

Dar chiar in contextul acestui mediu incert, Romania incearca sa fie principalul furnizor de securitate in regiune si un avanpost de alerta timpurie in cazul amenintarilor la adresa aliatilor din NATO, a mentionat oficialul roman.

‘Nu cred ca exista macar o singura zi fara o provocare’ din partea Rusiei in spatiul aerian al Romaniei sau in apele teritoriale, insa guvernul actioneaza ‘pentru a descuraja cat mai multe (provocari) posibil, cat de eficient poate’, a subliniat Mihai Fifor in interviul acordat agentiei Associated Press.

Aceasta aminteste ca Romania gazduieste o importanta baza militara a SUA si a adoptat pozitii mai pro-americane decat vecinii ei, fapt care a condus la racirea relatiilor cu Rusia, tara despre care Fifor a spus ca a devenit ‘practic un vecin’ al Romaniei dupa anexarea Crimeei in anul 2014.

‘Rusia isi sporeste practic zilnic capacitatea militara in peninsula Crimeea; vorbim despre noi capacitati navale, noi fregate, noi submarine’, a explicat Mihai Fifor, adaugand ca Romania are in vedere sa-si creasca anul acesta bugetul apararii la 2% din PIB, de la 1,81%, si ‘sa demonstreze ca este un pilon al stabilitatii si securitatii’.

Romania doreste de asemenea sa-si suplimenteze efectivele contingentului din cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan, de la 700 de soldati in prezent la 900 de soldati, decizie care mai trebuie aprobata de CSAT si de Parlament, a mentionat oficialul roman.

El a mai anuntat ca aproximativ 8.000 de membri din personalul militar au intrat in rezerva ori au parasit armata, astfel ca guvernul a aprobat 6.400 de noi posturi in cadrul armatei care urmeaza sa fie ocupate pana la finele anului in curs.

Ministrul Mihai Fifor a precizat ca Romania se confrunta cu ‘interferente in zona politica, interferente in chestiunea minoritatilor … si cu razboi economic’, incluzand aici opozitia fata de constructia unei conducte ce ar diminua dependenta Romaniei fata de gazele rusesti.

Aceasta conducta, ce ar urma sa lege Bulgaria de Austria, prin Romania si Ungaria, ar putea permite Romaniei sa devina un exportator major de gaze in urma realizarii conexiunii cu rezervele offshore din Marea Neagra.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: