Ministrul Apararii avertizeaza romanii sa se astepte la un val de refugiati ucraineni: „Este o datorie umanitara”

politica

Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a declarat sambata ca „Romania nu va intra in niciun razboi in acest moment”, dar a precizat ca tara „trebuie sa fie pregatita pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei”.

„Romania nu va intra in niciun razboi in acest moment. Romania trebuie sa fie pregatita doar pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei”, a afirmat Vasile Dincu, intr-o emisiune la Digi 24.

El a spus ca autoritatile nu se asteapta, in acest moment, la „un razboi cald”.

„Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina, pentru ca ar fi foarte mari costurile pentru Rusia daca ar face acest lucru. NATO a anuntat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice – n.r.) ca nu poate fi vorba de o interventie militara, pentru ca Ucraina nu este membru al Aliantei, deci nu poate fi vorba de un raspuns militar. Din perspectiva asta, noi, Romania, si NATO nu vor intra in razboi de tip militar. Sigur ca razboiul economic, razboiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista daca va fi un conflict, dar in acest moment la un razboi cald, ca sa spunem asa, nu ne asteptam”, a subliniat ministrul roman al Apararii, citat de Agerpres.

Intrebat daca Romania se asteapta, in perioada urmatoare, la un val de refugiati ucraineni, Vasile Dincu a precizat ca autoritatile se pregatesc pentru acest lucru.

„Daca ne uitam la toate tipurile de conflict de tip militar, migratii masive din calea razboiului se pot produce si ne asteptam si noi la acest lucru, evident, chiar daca la prima vedere unii au senzatia ca noi nu ne pregatim pentru posibile efecte secundare ale unui razboi. Noi ne pregatim pentru asta. Suntem pregatiti, in acest moment, pentru o posibila asistenta pentru migranti din aceasta perioada. Este o datorie umanitara”, a afirmat ministrul Apararii Nationale.

Mai mult despre:

Comentarii: