Ministrul Apararii reactioneaza timid fata de amenintarile lui Rogozin. Tutuianu a lucrat in trecut pentru un grup de firme din Rusia

news

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a calificat sambata drept „absolut nepotrivita” reactia vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dupa ce Romania nu a fost de acord ca avionul in care se afla acesta sa traverseze spatiul aerian al tarii noastre.

Intrebat cum califica aceasta reactie grava a oficialului rus, Tutuianu a declarat: „Absolut nepotrivita, ca sa nu folosesc alte cuvinte”.

Ministrul Aparari Nationale a adaugat ca a urmarit declaratiile ambasadorului rus in Romania, „care incearca o justificare a unor tipuri de actiuni pe care le promoveaza in zona”. „Sigur ca de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, ca promoveaza un anume tip de politica in zona Marii Negre”, a spus Tutuianu.

Ministrul a precizat ca MAE poate da un raspuns potrivit in aceasta chestiune, iar el poate vorbi din perspectiva ideii de aparare nationala.

„Am sa va spun si astazi ce am spus si la intalnirile noastre precedente — situatia de securitate din zona Marii Negre ne obliga sa consolidam flancul estic al Aliantei, sa facem achizitiile potrivite pentru inzestrarea Armatei romane”, a explicat ministrul Apararii.

Intrebat daca sunt motive de teama sau pur si simplu sunt vorbe ale oficialului rus, Adrian Tutuianu a spus: „Eu nu as intra intr-un asemenea tip de retorica, eu cred ca noi trebuie sa ne vedem de treburile noastre, sa ne asiguram dezvoltarea economica si, in acelasi timp, sa facem ceea ce este necesar pentru a avea cat mai multa securitate si a putea si descuraja anumite actiuni ostile. Si cand am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine ca ele reprezinta si un element care consolideaza securitatea nationala a Romaniei, dar si un element de descurajare a unor posibile actiuni agresive. Eu nu cred ca trebuie sa facem din asta o discutie, am gresi sa incercam noi prin tot felul de declaratii sa escaladam declaratiile date de altii. Cred ca este intelept sa ne vedem de treburile noastre si sa ne vedem de programul nostru”.

Ministrul Apararii a facut aceste precizari la festivitatea organizata cu prilejul Zilei Imnului National.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, l-a acuzat recent pe Tutuianu de legaturi suspecte cu Rusia. El a spus ca acesta a fost avocatul rusilor care au cumparat combinatul de la Targoviste. Pe care l-au falimetat, ducand in Rusia o importanta instalatie strategica.

„M-as referi si la Tutuianu, care a fost avocatul rusilor de la Mechel. Care au cumparat combinatul de la Targoviste si l-au falimentat. De acolo, au luat o instalatie extrem de importanta din punct de vedere strategic si au dus-o in Rusia.

Asta-mi ridica numeroase semne de intrebare si-mi releva ca au pus niste oameni extremi de ciudati, care trebuie urmariti cu foarte multa atentie”, a conchis presedintele PNL Ludovic Orban.

Romania nu a fost de acord ca avionul in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin sa traverseze spatiul aerian al tarii noastre, au declarat, vineri, pentru Agerpres, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, adaugand ca motivele deciziei nu pot fi detaliate. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se deplasa vineri spre Chisinau.

Dmitri Rogozin a comentat vineri, pe Twitter, decizia autoritatilor romane de a nu permite avionului in care se afla sa tranziteze spatiul aerian romanesc, spunand ca Romania i-a pus in pericol pe pasagerii aeronavei si trebuie sa se astepte la un raspuns, scrie Deschide.md.

‘Autoritatile Romaniei i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei si copii. Combustibilul era suficient doar pana la Minsk. Asteptati raspuns, nemernicilor’, a scris Rogozin pe contul sau de Twitter.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: