externe

Ministrul belgian al justitiei si-a dat demisia in urma atacului islamist de la Bruxelles

Ministrul belgian al justitiei, Vincent van Quickenborne, a anuntat, vineri, ca a decis sa demisioneze, in urma presiunilor privind modul in care Belgia a gestionat cazul tunisianului care a ucis doi suedezi la Bruxelles in aceasta saptamana, potrivit Reuters.

Van Quickenborne a spus ca o ancheta a dezvaluit ca o cerere a Tunisiei de extradare a barbatului in varsta de 45 de ani din Belgia in august 2022 a fost ignorata de autoritatile judiciare belgiene.

„Aceasta este o eroare de neiertat, care a avut efecte dramatice”, le-a spus Van Quickenborne reporterilor. „Imi asum intreaga responsabilitate politica pentru acest lucru”, a adaugat el, in timp ce si-a anuntat demisia.

Intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, barbatul inarmat s-a prezentat drept Abdesalem Al Guilani si a revendicat atacul.

El a cerut azil fara succes in Belgia in 2019 si locuia ilegal. Era cunoscut politiei belgiene ca avand legaturi cu introducerea ilegala de persoane in Marea Britanie, a declarat Van Quickenborne la inceputul acestei saptamani.

Tunisianul i-a vizat pe suedezi care se aflau la Bruxelles pentru a vedea meciul de calificare la campionatul european de fotbal dintre echipele Belgiei si Suediei. Jocul a fost intrerupt luni din cauza atacului.

Atacul a venit intr-o perioada de preocupari sporite de securitate din cauza razboiului dintre Israel si Hamas, dar procurorii belgieni au spus ca barbatul inarmat parea motivat mai mult de arderile Coranului in Suedia.

In august, Suedia si-a ridicat alerta de terorism la al doilea cel mai inalt nivel, dupa ce incendierile Coranului i-au indignat pe musulmani si au starnit amenintari din partea jihadistilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

5 minute ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

20 de minute ago

Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre…

35 de minute ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cantat la chitara intr-un bar din Kiev, spre a-si dovedi sustinerea fata de Ucraina – VIDEO

Cunoscut ca un amator de chitara si rock, seful diplomatiei americane Antony Blinken a cantat…

49 de minute ago

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

9 ore ago