externe

Ministrul britanic de interne a incalcat regulile ministeriale de sase ori

Ministrul britanic de interne, Suella Braverman, a recunoscut, luni, ca a trimis de sase ori documente guvernamentale oficiale catre adresa ei personala de e-mail, provocand din nou ingrijorare fata de incalcarea regulilor ministeriale in timp ce se ocupa de siguranta natiunii, transmite Reuters.

Braverman a fost numita din nou la conducerea ministerului de interne de la Londra – de catre premierul Rishi Sunak, la sase zile dupa ce demisionase din precedentul guvern, condus de Liz Truss. Atunci, ea si-a asumat raspunderea pentru trimiterea unui document al guvernului catre e-mailul personal al unui angajat de la cabinetul unui parlamentar. Justificarea ei a fost atunci ca nu avea la ea telefonul de serviciu, asa ca a recurs la un asistent ca sa trimita documentul pe e-mailul ei personal.

Primele zile ale mandatului de prim-ministru al lui Sunak au fost marcate de disputa privind readucerea in guvern lui Braverman. Partidele de opozitie si chiar cativa parlamentari ai Partidului Conservator, si-au exprimat indoielile ca Braverman este potrivita pentru functie.

Luni, intr-o scrisoare catre comisia pentru afaceri interne a parlamentului, Braverman a afirmat ca o verificare a ministerului pe care il conduce a stabilit ca intre 6 septembrie si 19 octombrie a facut sase transferuri de documente catre e-mailul ei personal. Ea a sustinut ca a transmis documentele pentru a le putea citi in timpul unor videoconferinte si interviuri de pe telefonul guvernamental.

Braverman a insistat ca niciunul dintre documente nu punea probleme de securitate nationala si nu privea serviciile de informatii sau securitatea informatica.

„Verificarea a confirmat ca toate ocaziile respective au avut loc in conditii in care desfasuram sedinte ale ministerului, virtual sau in care discutam directia pe care trebuia sa o urmez in interviuri publice”, a spus Braverman. „Unele dintre aceste intalniri au fost aranjate in graba, ca reactie la probleme operationale urgente legate de prioritatile ministerului”, a mai explicat ea.

Dezvaluirea ridica probleme referitoare la afirmatia din scrisoarea de demisie trimisa de Braverman catre Truss in 19 octombrie, conform careia l-a informat personal pe seful serviciului public despre trimiterea unui document sensibil de pe telefonul personal. Ea a sustinut ca imediat ce si-a dat seama de greseala a alertat „rapid” prin „canale oficiale”.

Totusi, cronologia evenimentelor pare sa o contrazica. Dupa relatarea din scrisoare, ea nu a raportat oficial greseala decat dupa cateva ore.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

17 minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

13 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

13 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

13 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

14 ore ago