Ministrul Carmen Dan ignora voit violentele gratuite ale jandarmilor: „Nimeni nu poate acuza Jandarmeria ca a incalcat legea”

news

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca „nimeni nu poate acuza Jandarmeria ca a incalcat legea”.

– La acest moment dintre participantii la protest mai sunt sub supraveghere 6 persoane.

– In calitate de ministru sunt cateva aprecieri pe care doresc sa le fac. Au avut loc foarte multe acuze la adresa Jandarmeriei. Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici. In fata acestor acuze am obligatia de a face aceste precizari. Alte aspecte vor face obiectul unei informari pe care o voi prezenta CSAT.

-Am intrerupt ieri concediul, dar nu am intervenit in coordonarea operativa.

– Ca o apreciere generala, ce s-a petrecut aseara este foarte grav, nimeni nu poate acuza Jandarmeria ca a incalcat legea.

– Actiunea nu a fost o disputa intre cetatenii pasnici si jandarmi.

– In orice alt stat european, statul intervine in forta pentru restabilirea ordinii publice.

– Orice om normal care a urmarit evenimentele a putut observa ca interventia in forta a fost justificata de comportamentul acelor huligani.

– Am primit un raport preliminar. S-a actionat gradual, iar actiunea in forta a fost executata la momentul pierderii caracterului pasnic, cand a fost pusa in pericol integritatea corporala a celor din zona.

– Prima actiune s-a desfasurat la ora 16. Intre 17:30 – 20:30 au fost inregistrate presiuni constante asupra cordonului jandarmeriei.

– Pana la 22 au fost efectuate somatii verbale, lasandu-se timp protestatarilor sa se disipeze pana la 23:12, cand a fost executata actiunea in forta.

– Politia Romana impreuna cu procurorii lucreaza pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in fapte de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului munitiilor si distrugeri.

– Sunt constituite 64 de echipe care vor identifica aceste persoane. Actiunea dureaza.

– Instigarilor la violenta din ultimele zile li se va raspunde pe masura.

– Din punctul meu de vedere instigarilor la violenta li se va raspunde pe masura. Interventia presedintelui a fost prematura.

– Daca aceste violente ar fi avut loc in fata altor institutii, de exemplu Palatul Cotroceni, tot asa ar fi fost apreciata interventia jandarmilor?

– Va asigur ca toate datele detinute de MAI au fost folosite in misiunea operativa. Daca dl presedinte a avut date in plus, ma intreb de ce nu le-a pus la dispozitie?

– Nu ministrul de Interne dispune masurile Jandarmeriei sau Politiei.

– Rog participantii la aceste actiuni sa se delimiteze de instigatori.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: