Ministrul chinez de Externe afirma ca intalnirea Xi – Biden de la San Francisco nu va fi „fara probleme”

externe

blinken, wang yi

Ministrul de externe al Chinei considera ca drumul spre intalnirea dintre presedintele Xi Jinping si presedintele american Joe Biden nu va fi „lin” si ca ambele parti trebuie sa lucreze impreuna pentru a obtine rezultate, a declarat duminica ministerul de Externe, relateaza El Pais.

Wang Yi s-a intalnit cu Biden, precum si cu secretarul de stat Antony Blinken si consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan, in timpul unei vizite de trei zile la Washington. Ambele parti au convenit sa lucreze in vederea unei intalniri bilaterale in cadrul viitorului summit al Forumului de cooperare economica Asia-Pacific din San Francisco, care va avea loc in noiembrie.

Intr-o declaratie publicata de Ministerul de Externe al Chinei, in care a rezumat discutiile cu membrii „comunitatii strategice americane”, Wang a declarat ca drumul spre intalnirea bilaterala nu va fi „lin”.

Vizita de trei zile a lui Wang la Washington a avut loc intr-un moment in care tensiunile dintre cele doua tari raman ridicate, inclusiv din cauza sanctiunilor americane privind exportul de tehnologie avansata si a actiunilor mai agresive ale Chinei in marile Chinei de Est si de Sud.

In declaratie se arata ca, desi mai sunt inca multe probleme de rezolvat, ambele parti considera ca este benefic si necesar ca SUA si China sa mentina dialogul.

Intalnirea este cea mai recenta dintr-o serie de contacte la nivel inalt intre cele doua tari, care exploreaza posibilitatea de a stabiliza o relatie din ce in ce mai tensionata intr-o perioada de conflicte in Ucraina si Israel.

Potrivit comunicatului ministerului de externe, Wang a mai spus ca China si SUA au nevoie de o „intoarcere la Bali”, aluzie la intalnirea anterioara dintre Xi si Biden la summitul G20 de anul trecut, unde cei doi oficiali au discutat probleme legate de Taiwan, tensiunile comerciale dintre SUA si China, precum si cooperarea pentru a aborda probleme precum schimbarile climatice, sanatatea si securitatea alimentara.

Wang a declarat ca cele doua tari trebuie sa „elimine interferentele, sa depaseasca obstacolele, sa consolideze consensul si sa acumuleze rezultate”.

Alte subiecte discutate intre Wang si Biden au inclus schimburile militare dintre SUA si China, precum si schimburile si cooperarea financiara, tehnologica si culturala, dar si crizele din Orientul Mijlociu si Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: