Ministrul de Externe al Ucrainei: „Multumesc din toata inima Romaniei, prietenul si vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a facut de la inceputul acestei invazii pe scara larga impotriva Ucrainei”

externe

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a multumit „din toata inima” Romaniei pentru ajutorul dat Ucrainei inca de la inceputul crizei generate de agresiunea militara a Rusiei si a facut un nou apel ca tara sa sa primeasca armament greu pentru a stabiliza linia frontului, subliniind ca „exista si limite la curaj”.

„As dori sa multumesc din toata inima Romaniei, prietenul si vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a facut de la inceputul acestei invazii pe scara larga impotriva Ucrainei”, a spus joi Kuleba, intr-o interventie prin videoconferinta la lucrarile unui forum de securitate, gazduit la Bucuresti.

Este vorba de cea de-a 22-a editie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, intitulata „The War in Ukraine: Reshaping the Global Security Map”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

In discursul tinut in fata participantilor la forum, Kuleba a subliniat ca Putin doreste sa provoace o criza in Europa si este motivat de „ura fata de bunastarea europenilor”.

„Facem fata unei provocari fara precedent, cand un membru permanent al Consiliului de Securitate a lansat o agresiune impotriva unui alt stat. Razboiul acesta este unul fara precedent in secolul nostru si nu trebuie sa ne inselam fata de intentiile reale ale Rusiei. Putin este gata sa redeseneze granitele, sa distruga Europa. Rusia era considerata a fi o forta competitiva pe arena internationala, dar iata ca, de aceasta data, a apelat la forta pentru a distruge stabilitatea celorlalte natiuni. Ideea lui Putin este simpla, vrea sa impuna standardele rusesti intregii lumi si anume lipsa de dreptate si justitie. Este motivat de ura fata de bunastarea europenilor. Scopul lui Putin este de a bate la fiecare usa europeana, prezentand o criza: economica, inflatie sau orice forma de instabilitate. O criza in Europa i-ar permite lui Putin sa le arate rusilor ca cei din Europa nu traiesc mai bine decat ei si ca nu are rost sa se opuna”, a spus seful diplomatiei de la Kiev, citat de Agerpres.

Kuleba a facut un apel pentru ajutor din partea statelor democratice, in special armament greu, afirmand ca „exista si limite la curaj si curajul nu poate face singur totul daca ii lipsesc mijloacele”.

„Ucraina, Moldova, Georgia si statele baltice sunt tintele primare ale Rusiei, insa si alte natiuni europene sunt deja sub atacul rusesc, prin varii mijloace. De aceea, este important sa continuam sprijinirea Ucrainei.

Noi, ucrainenii, am dovedit ca ii putem infrange pe rusi. Pierderile suferite in estul Ucrainei se datoreaza folosirii de arme grele. Exista si limite la curaj, Curajul nu poate face singur totul daca ii lipsesc mijloacele.

In anumite zone, fortele rusesti depasesc fortele ucrainene cu 1/10, de aceea este nevoie ca toate celelalte tari sa sporeasca si sa acorde rapid ajutor Ucrainei. Avem nevoie de arme grele pentru stabiliza situatia pe toata linia frontului. Este nevoie sa dispunem de o cantitate suficienta de instrumente militare pentru a infrange Rusia. Orice actiune de sprijin a Ucrainei este de fapt este o investitie in stabilitatea la nivel regional”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: