Ministrul de Externe, Melescanu, s-a enervat dupa ce ambasadorul SUA a criticat proiectul de gratiere. Solicitare imperativa adresata lui Klemm

politica

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a avut, vineri, o intalnire cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, in care oficialul roman ”a argumentat ferm” necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, si nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe si autoritatile guvernamentale din Romania.

Ministrul Teodor Melescanu l-a primit, vineri, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

Conform unui comunicat MAE, cei doi oficiali s-au referit la relevanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA si au mentionat importanta dezvoltarii acestuia, in continuare, pe toate palierele sale. In context, partea romana a amintit angajamentul Guvernului Romaniei, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru intarirea relatiilor cu SUA.

”In cadrul discutiilor, ministrul afacerilor externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, si nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe si autoritatile guvernamentale, in conformitate cu spiritul relatiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor si practicilor diplomatice”, mai precizeaza sursa citata de news.ro.

Joi, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a spus, intr-un interviu acordat News.ro, comentand cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta vizand justitia, ca orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice. „Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, afirma diplomatul american.

„Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei. Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor si respectarea stricta a solidei legislatii privind abuzul in serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale Romaniei. Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul Romaniei de membru al NATO si al Uniunii Europene se bazeaza pe valori comune, inclusiv pe angajamentul fata de statul de drept.

Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie. Orice schimbare a legislatiei anti-coruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. Orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice.

Nu consideram ‘oportuna’ nici o masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, a declarat Klemm.

De asemenea, ambasadorul american a subliniat ca SUA o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, aflata in centrul unei campanii mediatice dusa de televiziunile penalilor pe baza dezvaluirilor lui Sebastian Ghita.

„Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania. Activitatea lor este vitala pentru viitorul Romaniei. In ce il priveste pe Sebastian Ghita, ca regula generala, nu acordam prea mare atentie acuzatiilor nefondate facute de persoane care fug de justitie”, a subliniat ambasadorul SUA.

 

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: