Ministrul Economiei, indignat: „Statul ia jumatate din banii castigati de fiecare roman ca sa acopere pensiile speciale, sinecurile”

politica

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, acuza faptul ca aproape jumatate din banii castigati de fiecare roman se duc la stat, „ca sa acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor, pensiilor speciale, schemelor de mers la targuri sau altor robinete de bani publici instalate in ultimii 30 de ani”. Nasui anunta actualul guvern va scuti salariul minim de orice fel de taxa.

„Din fiecare 100 lei castigati de un roman, statul ia aproape jumatate. Povara fiscala pentru un salariat roman obisnuit este si anul acesta sufocanta. 46.32% din salariu, adica aproape jumatate din veniturile noastre, se duc in taxe si impozite. Daca punem la socoteala restul taxelor si accizelor platite de romani, trecem clar peste jumatate.

In fiecare an, romanul obisnuit munceste 170 de zile doar ca sa isi plateasca darile la stat. Practic, jumatate din ziua de munca a romanilor este petrecuta doar in slujba statului, si abia apoi pentru propriile familii.

Mai grav, cheltuielile publice sustinute din taxele astea cresc neincetat an de an. Desi muncesc mult, romanii raman saraci doar ca sa acopere cheltuielile cu salariile tot mai mari ale sinecurilor, pensiilor speciale, schemelor de mers la targuri sau altor robinete de bani publici instalate in ultimii 30 de ani.

La ministerul economiei am inceput deja sa inchidem aceste robinete. Dar inchiderea acestor robinete nu inseamna ca Romania nu ramane campioana la taxele mari pe salarii, si mai ales pe salariile mici. Romania taxeaza cel mai mult saracia si ii tine tocmai pe cei care au cea mai mare nevoie de sustinere intr-o situatie precara prin politica sa fiscala.

Programul actualului guvern cuprinde si solutia liberala la rezolvarea saraciei in munca cauzata de aceasta povara fiscala: Zero Taxe pe salariul minim, adica scutirea echivalentului salariului minim – primii 2.300 de lei – de taxe. Este o politica aplicata si in tarile pe care Romania le ia drept reper de dezvoltare”, a anuntat Nasui, vineri.

Mai mult despre:

Comentarii: