Ministrul Finantelor sustine ca protestatarii habar nu au de ce sunt in strada. Afirma ca manifestantii sunt manipulati de multinationale

news

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat miercuri ca protestatarii care contesta masurile fiscale ar trebui sa citeasca noua ordonanta cu mai multa atentie inainte de a iesi in strada.

„Pentru a justifica necesitatea transferului CAS de la angajator la angajat, va spun ca sunt 157.798 de angajatori care nu au platit CAS pentru angajatii lor, desi le-au fost retinuti banii din salarii. Este vorba despre doua milioane de angajati. Ordonanta aceasta este completata cu prevederea ca angajatorii care retin la sursa banii de contributii si refuza plata acestora mai departe catre bugetul de stat vor avea dosare penale”, a precizat ministrul Finantelor.

Ionut Misa, le transmite, astfel, un mesaj celor care contesta in strada ordonanta.„Ii rog pe romani ca, inainte de a iesi in strada, sa citeasca atent aceasta ordonanta si sa gandeasca singuri daca protesteaza pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii care pana azi au evitat plata taxelor si impozitelor”, a mai spus oficialul, citat de Mediafax.

Ionut Misa are un mesaj si catre reprezentantii companiilor multinationale, care in ultima perioada s-au aratat deranjati de pachetul propus de guvern. „Le spun companiilor multinationale, ca Romania este o tara cu un climat foarte bun pentru afaceri, cu o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa, iar celor care nu achita si incearca sa evite plata taxelor le transmit ca vor trebui sa respecte Romania si pe romani platindu-si obligatiile” a spus ministrul.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern in care se adopta modificari la Codul Fiscal, ca initial sindicatele si patronatele au fost de acord cu modificarile, dar apoi au reactionat la externalizarea profitului si „s-au inflamat niste multinationale”.

„Felicitari domnule ministru pentru alocutiunea de la inceput, tocmai am aflat acum ca sunt niste sucursale ale unor banci care au dat liber angajatilor pentru a putea participa la mitingul din fata, deci sunteti pe drumul cel bun. Daca bancile sunt nervoase pe chestia asta, eu va felicit. Poate o sa plateasca si ei impozite”, a spus premierul Tudose catre ministrul Finantelor.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Mihai Tudose a declarat ca inflamarea opiniei publice in legatura cu modificarile aduse la Codul Fiscal are loc in contextul in care initial sindicatele si patronatele au fost de acord cu modificarile, dar apoi, in momentul in care s-a pus in discutie externalizarea profitului, au aparut si reactii negative.

„Guvernul doreste sa introduca masuri ferme in ceea ce priveste externalizarea profitului. (…) S-au inflamat niste multinationale, dar din fericire cred ca au inteles ca nu e cazul”, a afirmat Mihai Tudose.

Inainte de sedinta de Guvern, premierul Mihai Tudose si ministrul Ionut Misa au avut o discutie. Intre timp, in fata Guvernului, circa 200 de persoane protestau fata de masurile care urmeaza sa fie luate in ceea ce priveste de trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

„Masura aduce beneficii pentru cetateni. Se urmareste reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajati Se reduc contributiile sociale cu doua procente”, a spus ministrul Finantelor.

Acesta a declarat ca masurile care vor fi adoptate vor avea ca efect cresterea veniturilor pentru angajati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: