Ministrul grec de Finante a demisionat: „Eurogrupul doreste ‘absenta’ mea la reuniuni”

externe

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, si-a anuntat luni dimineata demisia, la o zi dupa victoria categorica a taberei ‘Nu’ la referendumul privind propunerile creditorilor internationali, oficialul explicand ca decizia sa este menita sa faciliteze ajungerea la un nou acord, transmit AFP si Reuters.

‘La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumita preferinta a anumitor membri ai Eurogrupului si a unor ‘parteneri’ asociati (…) fata de ‘absenta’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o considera potential utila pentru obtinerea unui acord. Din acest motiv, parasesc Ministerul de Finante astazi’, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul sau.

‘Marea legitimitate adusa guvernului nostru’ trebuie sa fie ‘investita imediat intr-un DA pentru o solutie adecvata’, a adaugat Varoufakis, lansand un apel la un acord care sa cuprinda ‘o restructurare a datoriei, mai putina austeritate, o redistribuire in favoarea celor mai vulnerabili si reforme reale’.

‘Consider de datoria mea sa-l ajut pe Alexis Tsipras sa exploateze, asa cum considera potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mandrie’, a mai scris ministrul grec.

Pe fondul relatiilor deja extrem de reci, Varoufakis i-a infuriat si mai mult pe partenerii europeni la sfarsitul saptamanii trecute, acuzandu-i pe creditori de ‘terorism’ si de intentia de a-i ‘umili pe greci’.

Potrivit AFP, euro s-a redresat punctual fata de dolar pe pietele asiatice la inceputul dupa-amiezii, dupa anuntul demisiei ministrul de finante elen. Catre ora 14.30 (05.30 GMT) la Tokyo, euro valora 1,1088 dolari, fata de 1,1027 putin mai devreme, dupa care a coborat, in minutele urmatoare, la 1,1056 dolari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: