Ministrul infractorilor ii da lectii presedintelui Romaniei: „Sa nu promoveze anumite interese”. Tudorel a tinut sa il impresioneze pe Gadea atacandu-l pe Iohannis

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns criticilor pe care i le-a adus presedintele Klaus Iohannis, spunand, miercuri seara, la Antena 3, ca intentiona „oarecum”, cel putin in faza initiala a modificarilor legilor justitiei, sa aiba un dialog cu seful statului, dar, „din senin”, a auzit o declaratie a presedintelui care spunea ca si-a pierdut increderea in el. Tudorel Toader a mai spus ca, intr-adevar, nu l-a cautat niciodata pe Klaus Iohannis, dar nu inseamna ca l-a evitat, el sustinand ca i se pare normal sa ramana in banca sa si de acum incolo, in limitele competentelor sale.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ministrul Tudorel Toader il evita. ”Nu vi s-ar fi parut normal sa ma anunte si pe mine cand a demarat procedura de modificare a legilor justitiei?”, a spus presedintele.

Intrebat, miercuri seara, despre aceste critici la adresa sa, Tudorel Toader a spus ca, institutional, ministrul Justitiei poate dialoga cu presedintele si ca „oarecum” intentiona sa faca acest lucru, cel putin in faza initiala a elaborarii modificarilor la legile justitiei.

„Presedintele trebuie sa exprime acea neutralitate, acea distanta fata de orice partid politic, trebuie sa promoveze interesul national si nu anumite interese. Am vazut declaratiile presedintelui. Ministrul Justitiei face parte dintr-un Guvern, chiar daca nu sunt afiliat politic, guvernul e politic. Cand ajunge legea la promulgare, poate sa o retrimita la reexaminare. Apoi, sau inainte, poate sa o trimita la CCR. Institutional, ministrul Justitiei poate dialoga cu presedintele republicii si era in intentia mea in faza initiala a elaborarii proiectului. Oarecum era in intentia mea, cel putin in faza initiala a elaborarii acestor modificari, dar din senin am auzit o declaratie ca si-a pierdut increderea in ministrul Justitiei. Am luat partea buna, ca a avut incredere (…) Nu l-am cautat niciodata, dar nu inseamna ca l-am evitat, si ca am exprimat pana la urma competentele pe care le am, iar in competentele mele intra si elaborarea modificarilor la cele trei legi ale justitiei”, a declarat ministrul Justitiei.

El a spus ca are convingerea ca este normal sa ramana in banca lui, in limitele competentelor sale legale si constitutionale.

„Cel cu rang mai mic nu-i propune ceva celui cu rang mai mare. Daca domnia sa ar fi considerat util sa avem o intrevedere, sigur, putea sa-mi spuna si dadeam curs. (…) Eu imi voi vedea mai departe de limitele mele de competenta”, a mai afirmat ministrul Justitiei, citat de news.ro.

El a mai spus ca, atunci cand cele trei legi vor ajunge la promulgare, presedintele va putea sa isi exercite prerogativele constitutionale – sa le trimita la reexaminare si, apoi, la Curtea Constitutionala.

Intrebat despre avertismenul presedintelui ca exista riscul ca Romania sa fie sanctionata de UE, pe modelul Poloniei, ministrul Justitiei a spus ca sunt modificari legislative diferite si proceduri diferite, neputand fi comparata Romania cu situatia din Polonia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: