Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, spune ca Ungaria isi va muta ambasada la Ierusalim. Luata prin surprindere, Budapesta neaga

externe

La o zi dupa ce ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat ca Ungaria isi va muta ambasada la Ierusalim in viitorul apropiat, Budapesta a negat ca ar fi fost luata o astfel de decizie, potrivit The Times of Israel.

„Operam un birou comercial in Ierusalim din 2019, dar pana acum nu a fost luata nicio decizie cu privire la alte masuri”, a declarat, joi, ambasadorul Ungariei in Israel, Levente Benko.

Miercuri, in cadrul unui eveniment Chabad la Budapesta, Cohen le-a spus participantilor ca „Ungaria va fi prima tara din Uniunea Europeana care va anunta in cateva saptamani ca isi va muta ambasada la Ierusalim”.

Ministerul de Externe si ambasada Ungariei in Israel au refuzat initial sa comenteze. Desi reactia Budapestei nu a fost o negare, ea parea sa indice ca a fost luata prin surprindere de comentariile lui Cohen.

In martie, inalti oficiali ai Ministerului de Externe au declarat pentru site-ul Zman Yisrael ca premierul Benjamin Netanyahu si omologul sau maghiar Viktor Orban au ajuns la un acord in aceasta privinta.

Sursele care au confirmat transferul planificat al ambasadei au legat aceasta miscare de dorinta lui Orban de a-l ajuta pe Netanyahu, oferindu-i premierului o realizare diplomatica pe fondul instabilitatii politice legate de planurile controversate ale guvernului sau de a revizui sistemul judiciar.

Netanyahu are de multa vreme relatii stranse cu Orban, care este la putere din 2010. Legatura lor s-a strans si mai mult de la revenirea lui Netanyahu la putere dupa alegerile generale din noiembrie, cei doi laudandu-se unul pe celalalt si urmarind sa intensifice atat relatiile bilaterale, cat si legaturile personale.

Daca va face acest pas, Ungaria ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care va deschide o ambasada la Ierusalim, o miscare careia blocul comunitar i se opune in absenta unui acord de pace intre Israel si palestinieni.

Statele Unite, Guatemala, Honduras si Kosovo au ambasade la Ierusalim. Cateva alte tari au sucursale ale ambasadei sau misiuni comerciale in Ierusalim, inclusiv Australia si Republica Ceha.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est in razboiul de sase zile din 1967 si l-a anexat ulterior intr-o miscare nerecunoscuta la nivel international. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est sa fie capitala unui viitor stat palestinian. Aproape toate tarile isi mentin ambasadele in zona Tel Aviv din cauza disputei asupra Ierusalimului.

Dincolo de problema ambasadei, au existat mai multe evolutii importante in relatiile bilaterale in timpul vizitei lui Cohen. Ungaria s-a angajat sa prezinte un scurt mesaj de sprijin pentru Israel la Curtea Penala Internationala, care in 2021 a inceput o ancheta deschisa asupra posibilelor crime de razboi israeliene si palestiniene.

Budapesta a spus, totusi,  ca va fi mai vocala in cadrul UE impotriva platilor efectuate de Autoritatea Palestiniana catre teroristi condamnati si familiile atacatorilor ucisi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: