Ministrul Justitiei, avertisment adresat majoritatii rosii din CCR: „Cei care depun eforturi pentru a ne tine in loc, promovand un sistem judiciar autarhic, isi irosesc energia”

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, ii incurajeaza pe magistratii care isi doresc schimbari in sistem sa „isi asume cu curaj” functii de conducere si sustine ca reforma din Justitie „nu mai poate astepta”.

„Multi dintre cei care critica uneori justitia au iesit in strada pentru a proteja Justitia si independenta magistratilor. Magistratii nu trebuie sa fie descurajati de aceste critici, ci trebuie sa inteleaga mesajul dat de societate si sa raspunda acestor critici prin solutii corecte, date in baza legii, a probelor si a propriei constiinte. Justitia este, in definitiv, un serviciu public, iar beneficiarii sunt justitiabilii si societatea in ansamblul sau”, a scris ministrul pe Facebook, de Ziua Justititiei.

In acest context i-a incurajat pe „magistratii care simt ca au ceva de spus si care isi doresc schimbari in bine in sistemul judiciar sa faca un pas in fata si sa isi asume cu curaj functii de conducere”.

„Preocuparile noastre, la Ministerul Justitiei, sunt in directia cresterii ritmului digitalizarii instantelor, interconectarii institutiilor care au domenii de activitate care se intersecteaza, asigurarii mijloacelor materiale si logistice pentru buna desfasurare a activitatii judiciare, precum si a coerentei legislatiei in domeniul justitiei. Reforma sistemului judiciar nu mai poate astepta”, a aratat ministrul.

El a afirmat ca „desi hulita aproape zilnic, lovita, de multe ori nemeritat, din toate partile, inclusiv din interior, Justitia romana a reusit sa protejeze statul de drept si sa ne mentina ca tara pe o linie democratica, europeana, in momente in care aceste valori pareau periclitate grav”.

Totodata, apreciaza ca Justitia „este afectata de probleme cronice, reale, care ii scad din credibilitate si eficienta: durata mare a proceselor, volumul de activitate a instantelor si parchetelor, posturile insuficiente de magistrati si personal auxiliar, dezvoltarea neunitara a sistemului judiciar, lipsa de coeziune in cadrul profesiilor juridice sunt doar cateva dintre ele”.

Stelian Ion mai arata ca banul public trebuie cheltuit eficient si corect iar lupta impotriva coruptiei „trebuie continuata si intarita”.

„Profit de aceasta ocazie pentru a-i incuraja pe magistrati sa fie fermi in aplicarea legii, sa nu se lase niciodata intimidati, indiferent cat de mari ar fi presiunile la care ar putea fi supusi, fie ca vin din afara sau din interiorul sistemului judiciar, sa semnaleze neregulile pe care le constata. Sa fie permanent constienti de rolul esential pe care il au in societate si de faptul ca, prin solutiile lor, influenteaza in mod nemijlocit viata oamenilor si directia catre care ne indreptam cu totii”, spune ministrul Justitiei.

El vorbeste si de obiectivele Romaniei la nivelul Uniunii Europene, anume „degrevarea instantelor de judecata, ridicarea MCV si continuarea monitorizarii statului de drept prin mecanismul Rule of Law, modernizarea si eficientizarea justitiei din Romania”.

„Cei care depun eforturi pentru a ne tine in loc, promovand un sistem judiciar autarhic, isi irosesc energia pentru ca nu vor putea impiedica modernizarea Justitiei si nici nu ne vor deturna de pe calea europeana pe care am ales-o”, incheie ministrul Justitiei, facand aluzie la decizia CCR prin care li se cere judecatorilor sa nu puna in aplicare decizia CJUE privind Sectia Speciala.

Citeste si: Dorneanu va trebui sa dea explicatii in fata CJUE. Curtea de Apel Craiova cere CJUE sa anuleze decizia CCR privind Sectia Speciala

Ziua Justitiei se sarbatoreste in prima duminica a lunii iulie, anul acesta fiind marcata la 4 iulie. A fost instituita in anul 1994, prin Hotararea nr. 364 a Guvernului Romaniei.

Are menirea de a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, ale partenerilor justitiei, ale tuturor oamenilor legii in incercarea de consolidare a statului de drept.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: