Ministrul Justitiei, colaborare tot mai stransa cu SUA, spre disperarea PSD: „Am avut patru intalniri. Noi avem o problema si vin sa ne ofere ajutor”

news

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a participat, marti, alaturi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, la deschiderea Cursului de analiza a declaratiilor (Statement Analysis Training), organizat de Departamentul de Justitie al Statelor Unite, Ambasada SUA si biroul FBI al Ambasadei.

Potrivit unui comuniat de presa transmis, marti seara, de Ministerul Justitiei, analiza declaratiilor este un instrument stiintific care ajuta la evaluarea veridicitatii comunicarilor verbale si scrise ale unei persoane si care ofera o perspectiva asupra motivatiilor care stau la baza actiunilor sale.

”Aceasta tehnica poate fi folosita pentru a detecta informatii ascunse, omisiunea informatiilor si daca informatiile furnizate de o persoana sunt adevarate sau false”, a transmis Ministerul Justitiei.

Potrivit sursei citate, la Cursul de analiza a declaratiilor (Statement Analysis Training), care se desfasoara in perioada 21-23 ianuarie la sediul Ambasadei SUA, participa reprezentanti ai Politiei Romane si ai Parchetului General, care beneficiaza de expertiza unor specialisti ai Departamentului de Justitie al Statelor Unite si FBI.

In cuvantul sau de deschidere, ambasadorul SUA la Bucuresti a subliniat importanta pe care o acorda cooperarii romano-americane la nivelul institutiilor de law enforcement.

La randul sau, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a apreciat ca: „Institutiile de aplicare a legii din Romania au sprijinul SUA prin transfer de expertiza si cooperare judiciara bilaterala. Acest efort combinat va pune procurorii si politistii romani in pozitia si capacitatea de a da un raspuns devastator crimei organizate, traficului de persoane si de droguri, criminalitatii informatice. Contam, de asemenea, pe suport in recuperarea produselor infractiunilor de oriunde ar fi transferate. Este, desigur, o problema de timp pana vom vedea rezultate, dar ele vor veni.”

Tot marti, intr-un interviu pentru Europa FM, Catalin Predoiu a confirmat ca va fi o relatie tot mai stransa cu SUA pentru combaterea infractionalitatii.

„Statele Unite, care sunt un partener al Romaniei, cand vad ca partenerul are o dificultate intr-un anumit domeniu, vin si ajuta. Asta e un demers generos. Eu privesc amuzat si trist in acelasi timp toate comentariile acide legate de aceasta disponibilitate a unor oficiali romani, intre care ma numar, de a colabora cu partenerii nostri. Noi avem o problema si vin sa ne ofere ajutor. Si eu ce ar trebui sa spun? Nu vreau ajutorul dumitale pentru ca incalca, ce?, mandria prost inteleasa, orgoliul? Asta nu inseamna ca nu sunt stat suveran.

Eu decid sa ma las ajutat de dvs. sau invers, intr-o chestiune in care singuri nu reusim. Or, aceasta problema a traficului de persoane este in evidenta crestere in Romania. Fenomenul creste, Statele Unite sunt ingrijorate si sunt gata sa ajute. Pot sa confirm pentru ca am avut patru intalniri oficiale cu Ambasada SUA la minister. (…) Pentru noi e o veste buna si sa nu o privim prosteste ca cineva ne fura mandria nationala din dulap. Daca vreti sa fim mandri de ceva, sa terminam cu acest fenomen in cativa ani, pentru ca acum strazile nu mai sunt sigure, la orice ora si zi si din noapte si in orice parte din oras”, a afirmat Predoiu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: