Ministrul Justitiei insista cu evaluarea DNA, desi institutia a fost deja evaluata: „Kovesi se refera la evaluari pe teme punctuale, eu am cerut o evaluare pe fond”

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri ca nu este rolul sau sa comenteze afirmatiile facute de procurorii Doru Tulus si Mihaiela Iorga la adresa sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, precizand ca, in acest caz, a fost sesizata Inspectia Judiciara (IJ) si este deschis si un dosar de urmarire penala.

„Am citit scrisoarea numai ca rolul meu de ministru al Justitiei nu este acela de a comenta declaratiile procurorilor. Inteleg ca este sesizata si Inspectia Judiciara. Inteleg ca este deschis si un dosar de urmarire penala. Cei abilitati sa verifice natura afirmatiilor, corectitudinea afirmatiilor, gravitatea afirmatiilor — poate se va spune ca au lezat independenta si prestigiul justitiei — sunt cei din corpul de control de la Inspectia Judiciara. Nu ministrul Justitiei comenteaza date presei”, a afirmat Toader, la sediul MJ, arata Agerpres.

Potrivit acestuia, in momentul in care IJ finalizeaza evaluarea de fond si constata realitatea de la DNA, respectiv de la Ministerul Public, MJ va formula propriile concluzii.

„Acum practic imi cereti sa formulez concluzii inainte de a cunoaste continutul evaluarii”, a adaugat Toader.

Legat de procedura de instiintare a controlului, ministrul Justitiei a spus ca nu este rolul sau.

„Procedural, nu eu trebuie sa o instiintez. Procedural, dupa lege, eu am sesizat IJ care de acum este titularul, cel care exercita actiunea de verificare, de control, nu ministrul Justitiei, si apoi eu nu trimit DNA-ului sau MP vedeti ca vine IJ, pentru ca eu, la randul meu, nu stiu cand au ei planificat. Ii intrebati pe cei de la IJ”, a explicat el.

Ministrul Justitiei a refuzat sa dea o nota sefei DNA, afirmand: „Dar nu suntem la scoala sa dam note”.

Referitor la afirmatiile Laurei Codruta Kovesi privind evaluarile facute la DNA, ministrul a spus ca acelea au fost pe diferite teme punctuale.

„Ceea ce spunea doamna procuror se refera la evaluari pe diferite teme punctuale. Eu am solicitat CSM o evaluare de fond a intregii activitati manageriale si nu una punctuala, o evaluare care nu s-a facut, dupa cum v-am spus si bine stiti, de 10 ani, din 2007”, a mai precizat el.

Intrebat daca s-ar supune testului poligraf, intr-o ipoteza similara situatiei din DNA, in care procurorilor li s-a cerut sa faca testul cu detectorul de minciuni, Toader a indicat ca este valabil raspunsul dat de presedintele CSM, Mariana Ghena.

Marti, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a fost intrebata daca ea ar fi cerut unui subaltern sa treaca testul cu detectorul de minciuni, aceasta raspunzand ca s-ar circumscrie strict regulilor procedurale.

„Fiecare conducator, sub aspect managerial, trebuie sa exercite strict atributiile manageriale, indiferent cum se numeste: presedinte al Consiliului sau procuror general sau ministru al Justitiei. Ideea este ca la acest moment nu am fost pusa sub o astfel de situatie si daca as fi pusa sub o astfel de situatie m-as circumscrie strict regulilor procedurale si dispozitiilor legale”, a replicat presedintele CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: