Ministrul Justitiei pune punctul pe i: „Nu vor exista imunitati pentru magistrati”. Sectia Speciala se desfiinteaza si gata!

politica

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat vineri ca Sectia Speciala se va desfiinta fara a se oferi „imunitati pentru magistrati” si ca dosarele aflate la aceasta sectie se vor transmite „foarte rapid” catre celelalte parchete.

”Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost facute prin modificarile Iordache la legile justitiei a fost infiintarea acestei Sectii Speciale. A reprezentat de la bun inceput o anomalie juridica. Exista multe probleme de structura referitoare la aceasta sectie. Pana la urma, avem un bilant rusinos, tragem linie dupa doi ani de zile de activitate si vedem ca ceea ce ar fi putut face bine, poate, aceasta sectie nu prea s-a intamplat. A fost o ineficienta totala, niciun caz de coruptie depistat, scurgeri de informatii, cazuri aproape scandaloase care au facut titluri de presa in privinta Sectiei Speciale. Deci a reprezentat un mecanism gandit de Liviu Dragnea si impins de ceilalti parlamentari PSD de atunci, Florin Iordache, Serban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit sa intimideze si sa persecute magistratii incomozi”, a declarat Stelian Ion la RFI.

Intrebat ce se va intampla cu dosarele de la Sectia Speciala, ministrul a raspuns: ”Aproape 6000 de dosare nesolutionate care se vor trimite la parchetele specializate, daca e vorba de coruptie la DNA, daca e crima organizata DIICOT si pentru celelalte la alte parchete. In termen de 5 zile vor fi trimise toate, se va face totul foarte rapid”.

Intrebat daca ar fi pastrat Sectia Speciala in cazul in care ea ar fi fost eficienta, ministrul Justitiei a raspuns: ”Daca ar fi fost eficienta, ar fi fost greu sa argumentezi desfiintarea ei. Chiar daca la inceput o astfel de structura este criticata, eu am criticat-o de la bun inceput, alaturi de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine si din partea Comisiei de la Venetia, din partea GRECO si a Comisiei Europene, in cadrul rapoartelor MCV, dar daca ar fi demonstrat ca este eficienta, ar fi fost greu de desfiintat si probabil ca ar fi ramas in fiinta, sa spun asa (…). Realitatea insa ne-a demonstrat ca ceea ce spuneam in 2017 s-a adeverit”.

Stelian Ion a explicat si avizul negativ dat de CSM pentru desfiintarea Sectiei Speciale: ”Explicatia mea este aceea ca o parte a magistratilor din CSM si evident o parte a magistratilor din tara, eu spun ca o mai mica parte, au considerat ca ar trebui odata cu desfiintarea Sectiei Speciale, sa existe niste imunitati suplimentare pentru magistrati, cu care eu personal nu sunt de acord. Nu sunt necesare acum imunitati pentru magistrati, daca avem in vedere egalitatea in fata legii, daca avem in vedere faptul ca exista anumite imunitati asemanatoare celor pentru parlamentari si anume la perchezitie, arestare, retinere, exista incuviintarea CSM, sectiilor din cadrul CSM”.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat joi ca, prin adoptarea proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, Guvernul Citu arata „desconsiderarea” institutiilor si a poporului roman.

„Guvernul Citu arata inca o data desconsiderarea institutiilor si a poporului roman, asumandu-si acest act, contrar recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene de a tine cont de avizele CSM, contrar intereselor Romaniei de a avea magistrati independenti care sa poata lua decizii fara niciun fel de influente externe, in acord cu legea, probele si propria constiinta”, a scris Cazanciuc, joi, pe Facebook.

In opinia sa, „asumarea de catre Guvern a unui proiect de lege pentru desfiintarea SIIJ, in conditiile unui aviz negativ din partea CSM, reprezinta pur si simplu un amestec grosolan politic in treburile Justitiei”.

„Ministrul Justitiei nu are, potrivit legii, niciun instrument legal sa evalueze activitatea unei structuri de parchet, aprecierile sale cu privire la eficienta SIIJ fiind de natura eminamente politica. Invocarea numarului mic de rechizitorii ca argument in sustinerea proiectului de lege aminteste de perioada stalinista, in care rechizitoriile erau intocmite la comanda politica, fara niciun fel de probe care sa dovedeasca savarsirea unei infractiuni”, a adaugat fostul ministru al Justitiei.

Potrivit lui Cazanciuc, „SIIJ este singura structura de parchet in care factorul politic nu are niciun rol, toata procedura de selectie a procurorilor fiind derulata doar de catre CSM, garantul independentei Justitiei, potrivit articolului 133 din Constitutie”.

„Astept cu foarte mare interes dezbaterile din Parlament pentru a vedea cine sustine cu adevarat independenta Justitiei. In respectul valorilor europene, ma astept ca la dezbaterile din Comisia juridica sa fie invitati, alaturi de magistrati, si reprezentanti ai Comisiei de la Venetia, pentru a arata ca statul de drept este o valoare fundamentala si nu doar un slogan electoral”, a completat Robert Cazanciuc.

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: