Ministrul Justitiei s-a decis ce face cu pragul pentru abuzul in serviciu. Anunt la Antena 3, Gadea e stupefiat

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat luni ca in proiectul de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala nu va stabili niciun prag pentru abuz in serviciu.

„Avem in acel proiect de lege si propunerea de modificare a abuzului in servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, si nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru ca, sigur, eram judecator la Curte, sunt membru in Comisia de la Venetia, dar legiuitorul national trebuie sa respecte Legea fundamentala. Legea fundamentala spune: constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag, ne referim la dispozitiv, stiu bine si considerentele”, a declarat Tudorel Toader al Antena 3, citat de Agerpres.

El a adaugat ca prin acest lucru i se lasa judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz cu o anumita consecinta pagubitoare este infractiune sau nu.

„De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitate, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca initiator al proiectului de lege, nu pot sa ma abat de la decizia CCR”, a spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a anuntat ca cel mai probabil marti va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala pus in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, dupa care il va pune in dezbatere publica.

Antena 3 a sustinut pana acum ca OUG 13 era necesara si a militat pentru introducerea unui prag pentru abuzul in serviciu, sustinand ca esre o recomandare a Comisiei de la Venetia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: