Ministrul Mediului anunta ca s-a intalnit cu ursul: „Acest lucru se generalizeaza si este un fenomen din ce in ce mai apasator”

news

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, a vazut un urs in localitatea Bixad, in timp ce se afla in masina, in drum spre Bucuresti, potrivit unei postari pe propria pagina de Facebook.

Tanczos a publicat si o poza a acestuia.

„Azi dimineata, in drum spre Bucuresti, m-am intalnit cu acest urs in localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de masini si nici de oamenii trecatori. Conform proiectului de ordonanta si a procedurilor aferente, daca ‘animalul a fost observat ocazional in intravilan’ sau ‘animalul nu se retrage la observarea oamenilor’, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus si se va putea interveni pe baza procedurii de interventie: prin ‘indepartarea prin alungare’ din intravilanul localitatii”, a notat el.

Ulterior, intr-o interventie la Digi 24, seful de la Mediu a precizat ca era in masina cand a vazut ursul.

„Nu este pentru prima data cand vad in libertate un exemplar de urs, de la o distanta mai mica sau mai mare. Mi s-a intamplat de foarte multe ori, vin dintr-o zona unde din pacate acest lucru se generalizeaza si este un fenomen din ce in ce mai apasator. In dimineata asta am vazut un exemplar mic, nu foarte mare, un exemplar care era pe acea portiune de camp, o zona cosita acum cateva saptamani si care pur si simplu nu a bagat in seama nici masinile, nici trecatorii, nici persoanele care au coborat din masini sa vada si ei un urs in libertate. (Eu am facut poza – n. r.) din masina, n-am coborat”, a spus acesta.

Ministrul Mediului a subliniat ca proiectul de Lege privind gestionarea ursilor, aflat pe circuitul de avizare, va avea prevederi clare despre modul de reactie a autoritatilor in functie de riscul prezentat de fiecare urs.

„In asemenea situatii, incadrarea riscului se va face conform proiectelor de acte normative pe care le pregatim, in functie de cum se manifesta acel exemplar si cum reactioneaza. (…) Ordonanta de urgenta va reglementa modul in care se incadreaza fiecare eveniment in categoria de risc – mic, mediu sau mare. Acolo unde riscul este mare, interventiile vor fi de capturare, de tranchilizare, de relocare sau chiar, in cazul in care ursul ataca oamenii, sa intervenim prin eliminare. Este foarte importanta aceasta gradualitate, astfel incat fiecare situatie sa fie incadrata corespunzator si sa nu se intervina cu tranchilizare sau cu eliminare in cazul exemplarelor care sunt trecator sau ocazional in zona locuita”, a explicat Barna Tanczos.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: