Ministrul Mediului, hotarat: „Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat ursii de 100 de ani”

news

Romania nu va mai accepta sfaturi in ce priveste gestionarea populatiei de ursi de la state care au exterminat aceasta specie in urma cu 100 de ani, a declarat, marti, la Brasov, ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat ca in sfarsit „cineva de la Bruxelles a venit sa verifice la fata locului” si sa discute despre aceasta problema si cu autoritatile romane.

Cu acelasi prilej, el a spus ca, in septembrie, in Romania va fi organizat un summit pe problema carnivorelor mari, care au devenit o problema la nivelul intregii Uniuni Europene.

„Le urez bun venit (…) In sfarsit, cineva de la Bruxelles a venit si discuta si cu cei care au facut petitiile – e absolut normal – dar si cu partea cealalta, a celor care spun ca padurile Romaniei sunt protejate, ca nu inseamna doar furt, ci si administrare responsabila, pe milioane de hectare. Din pacate, exista, in continuare, infractiuni si contraventii care trebuie pedepsite si care trebuie constatate si pentru acest motiv avem nevoie de Garda forestiera, de colaborare cu politia, procuratura si cu instantele de judecata. (…) Este prima data cand o comisie de la nivelul PE (cea de petitii – n.r.) vine sa se convinga la fata locului ca aici problema ursilor nu mai este una a unei specii de pe cale de disparitie. Este o problema a comunitatii care este afectata in mod grav, cateodata, de aceasta convietuire cu aceasta specie strict protejata la nivel european”, a afirmat ministrul Tanczos.

El a mentionat ca, in ultimii 5-6 ani, au fost raportate peste 150 de atacuri asupra oamenilor si 14 decese.

„Le-am spus celor din comisie ca aici problema nu mai este cum se vede la Bruxelles, o problema a unei specii care dispare sau este in pericol. Statutul de conservare favorabila se poate constata oricand in cazul ursilor. Toate studiile care s-au facut in ultima perioada, inclusiv cel de anul acesta, demonstreaza ca numarul lor creste an de an. Scopul gestionarii unei specii nu este sa crestem zi de zi, an de an, numarul lor, ci o administrare durabila a speciei, intr-un areal restrans, unde vorbim de habitatul natural. Gradinita, scoala, etajul doi al blocului, pensiunea nu sunt habitatul lor natural”, a spus ministrul.

El a subliniat ca „numai omul este ucis, nu si animalele salbatice”.

„Am auzit cateva expresii zilele acestea, ca sunt ucise animale salbatice, ursi. Doar oamenii sunt ucisi, animalul salbatic e recoltat, in conditiile legii (…) Carnivorele mari creeaza probleme si in Europa. In Italia s-a inregistrat, practic, primul deces al unui om cauzat de urs, am auzit de poneiul omorat in Germania de catre un lup, deci probleme apar si acolo.

Eurodeputatul din Bulgaria a ridicat problema tarii sale, care se confrunta cu o problema similara, a lupilor, mai putin cu cea a ursilor, dar carnivorele mari exercita o presiune din ce in ce mai mare pe existenta fermelor, pe traiul zilnic al cetatenilor europeni. (…) De aceea vom organiza la sfarsitul lunii septembrie un summit pe tema carnivorelor mari si a drumului pe care trebuie sa mearga UE. Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat aceste specii de 100 de ani, nu putem accepta sfaturi de la state membre – prietenii nostri, de altfel – care refuza de ani de zile sa primeasca ursi in habitatele naturale din acele tari, din Franta, Germania, Austria, unde nu mai exista urs, desi exista habitat natural pentru aceasta specie”, a spus ministrul Mediului.

El a mentionat ca, potrivit proiectului de Ordin de Ministru privind preventia atacurilor de urs, aflat in consultare publica, este permisa extragerea preventiva a 426 de exemplare si, de asemenea, 60 de exemplare, pe bazele dosarelor de pagube si in cazuri de urgente in anumite comunitati, cifre care au fost stabilite prin „formule matematice”, luandu-se in calcul valoarea pagubelor si numarul atacurilor, suprapuse peste densitatea populatiei de urs.

Intrebat in legatura cu propunerea presedintelui CJ Covasna privind relocarea unor exemplare de urs in alte state, Tanczos Barna a afirmat ca „ar fi multumit, pentru inceput, sa poata muta si 10 exemplare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: