Ministrul Mediului, noi precizari despre ursul Arthur: „Sunt convins ca exista in Romania ursi mai mari”

news

Ministerul Mediului nu a detinut nicio informatie referitoare la ursul Arthur, neexistand in institutiile subordonate niciun raport referitor la acest exemplar, a declarat marti ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Sunt convins ca exista in Romania ursi mai mari”, a mai spus el.

Ministrul a precizat ca s-a cerut analizarea probelor ADN de la ursul impuscat, solicitandu-se de la asociatiile care au monitorizat in zona orice probe suplimentare pentru a putea identifica exemplarul recoltat.

„Nu am gasit la nicio institutie subordonata rapoarte de monitorizare. Pana in momentul aparitiei acestor informatii, Ministerul Mediului nu a detinut nicio informatie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea exista in ceea ce priveste exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiza.

Exemplarul recoltat avem certitudine si posibilitatea identificarii. Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informatii de la acele organizatii care au facut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenta ursului Arthur. Solicitam poze, orice dovada pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelate poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeasi perioada. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom incerca sa obtinem aceste dovezi”, a afirmat Tanczos Barna.

Tanczos Barna s-a aratat sceptic in ceea ce priveste faptul ca Arthur este cel mai mare urs din Romania. „Sunt 593 de puncte, din cate stiu ursul lovit de masina in Sovata avea 620. Sunt convins ca exista in Romania ursi mai mari”, a spus el.

Ministrul Mediului a precizat ca ursul impuscat de cetateanul strain a fost recoltat pe 13 martie, la 22 de zile dupa emiterea ordinului de derogare. „Trei saptamani s-a urmarit cum ursul intra in gospodarii sau vine aproape in localitate”, a precizat el.

Intrebat daca exista dovada ca ursul impuscat este acelasi cu cel care cobora in sat, Tanczos a spus ca exista doar procese verbale. „Nu exista film sau poze privind monitorizarea”, a adaugat el.

Tanczos Barna a mai spus ca important este ca extragerea a fost facuta in imediata apropiere a localitatii. Intrebat daca este sigur ca vanatoarea a avut loc in preajma caselor, el a spus ca asta reiese din documente. „Suspiciunile mele, sunt suspiciunile mele. Pe legislatia actuala, Asociatia declara”, a mai comentat el, intrebat daca are incredere in ce spune Asociatia.

Ministrul Mediului nu a dat alte detalii din rapoartele de ancheta ale Garzii de Mediu, Garzii Forestiere si Agentia pentru Protectia mediului, motivand ca Parchetul si DNA au in lucru dosare penale in acest caz.

Ministrul Mediului a precizat ca a decis scurtarea perioadei in care poate fi recoltat un urs dupa ce se da acordul in acest sens, de la 60 de zile la 15. El a mentionat ca executarea acordului nu va mai fi permisa decat personalului tehnic de specialitate, si nu unora din exterior.

„Toate ordinele de acum incolo prevad o perioada de 15 zile, nu sunt toti vanatorii de acord, spun ca in 15 zile nu poate fi eliminat exemplarul problema. Se poate cere prelungire sau daca nu s-a putut recolta, se poate reveni la acel ordin. Nu modific acest termen de 15 zile”, a afirmat Tanczos Barna

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: