Ministrul Muncii: „Cele mai mari sporuri sunt in Justitie si Sanatate. Nivelul sporurilor reprezinta 85% din salariu”

news

In Sanatate si Justitie nivelul sporurilor este 85%, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Antena 3. Ea prezinta si o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de conditii periculoase, precum si riscul la suprasolicitare neuropsihica.

„Per total cheltuieli salariale, in momentul de fata nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neaparat foarte mult. Insa sunt categorii ocupationale pentru care nivelul sporurilor reprezinta 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e sa ne uitam la ce raportare se face salariile in plata. Aceste sporuri exista in primul rand in sistemul de sanatate si in sitemul de justitie. Acolo sunt regula aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem sa le tratam cu usurinta, pentru ca vorbim de sporuri care completeaza veniturile celor din sistemul de sanatate, care acum au fost in prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat la Antena 3 Raluca Turcan, citata de Mediafax.

Ministrul Muncii spune ca in domeniul sporurilor este nevoie de „foarte multa precautie si intelepciune”.

Raluca Turcan a dat si exemple de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-si are rostul”, sporul de conditii periculoase, sporul de confidentialitate, precum sporul de risc la suprasolicitare neuropsihica, pe care il incaseaza, de exemplu, magistratii.

Parlamentul nu poate revizui actele normative de rang secundar, iar reforma in domeniul sporurilor bugetarilor trebuie facuta la propunerea Ministerului Muncii, a declarat, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.

Comentarii: