Ministrul Plumb il contrazice public pe ministrul Teodorovici. Guvern de nulitati, nu stie stanga ce face dreapta

politica

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a contrazis, marti seara, partial, pe ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Plumb a negat ca Romania a platit creditele de la BERD si BEI cu fonduri europene, asa cum a scris Teodorovici pe Facebook, dar explicatia tehnica este aceeasi.

„Referitor la afirmatia ca Romania a platit din fonduri europene creditele de la Banca Europeana de Investitii (n.red. – BEI) si Banca Europeana de Dezvoltare (n.red. – si Reconstructie, BERD), Romania nu a platit din fonduri europene creditele la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructura implementate de autoritatile romane”, a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul unei declaratii de presa facute la Guvern, informeaza Mediafax.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca toate proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile sunt intai finantate din bugetul de stat.

„Beneficiarul are relatia directa cu statul roman. Statul roman solicita rambursarea si reintregeste bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiti cu finantarea proiectelor de dezvoltare ale Romaniei. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de retinut ca, in conformitate cu procedurile europene, Romania nu a platit din fonduri europene credite de la aceste banci europene”, a detaliat, in continuare, Plumb.

Fazarea proiectelor majore de infrastructura a fost initiata, la finalul anului 2012, de Eugen Teodorovici, Rovana Plumb si Asociatis Romana a Apei (ARA), impreuna cu serviciile Uniunii Europene, potrivit declaratiilor facute marti de Rovana Plumb. Consultarea dintre cele patru parti viza modalitatea prin care proiectele aflate in implementare pot fi continuate, pentru a fi finalizate si in perioada urmatoare de programare.

„Ca urmare a acestei initiative, fiind aliniati cu alti colegi si alte colege din alte state membre, in martie 2013, Comisia Europeana a emis o decizie privind introducerea esalonarii proiectelor majore si impartirea acestora in faze distincte aferente celor doua perioade de programare. Aceasta fazare a fost realizata cu sprijinul Comisiei Europene, la momentul acesta, comisarul european fiind Jonathan Todd. Ulterior, aceasta decizie a fost aprobata si aplicata tuturor statelor membre, ca procedura standard”, a explicat Plumb.

Ministrul Finantelor i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin Citu. Liberalul a scris, sambata dimineata, pe reteaua de socializare, ca Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul ca a platit datoria externa cu fonduri europene. Citu s-a referit direct la faptul ca din fondurile furnizate Romaniei de Uniunea Europeana (UE) au fost achitate imprumuturile de la BEI si BERD, solicitandu-i ministrului Finantelor sa raspunda public cu privire la acest subiect.

„Este, deopotriva, amuzant si aberant sa vezi cum masuri luate la un moment dat de Guvernul Romaniei, intr-adevar, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale !) si nu doar de Romania, masuri care au condus la cel mai mare progres in utilizarea fondurilor europene incepand cu anul 2013, sunt astazi prezentate de politicieni, mai degraba ignoranti, ca sa nu spun rau intentionati, drept minciuni sau bombe”, a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook, sambata seara.

Ministrul Finantelor a mentionat ca, fie ca se refera la continuarea finantarii proiectelor care nu au fost finalizate intr-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finantate din fonduri nationale sau atrase de la diverse institutii financiare (inclusiv BEI si BERD), asa numitele proiecte retrospective, acestea au fost masuri luate in deplina conformitate cu regulamentele europene.

„Sigur, chiar daca unii abia acum au aflat, dupa mai mult de 4 ani, sunt oricand dispus sa ofer explicatii! Observ ca pseudo-specialisti sau asa zisi politicieni, pentru ca despre economisti adevarati nu poate fi vorba in acest context….fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finantarii proiectelor de investitii prin achitarea datoriei externe a tarii din fonduri europene. Repet: sunt oricand dispus sa ofer explicatii suplimentare acelora care dovedesc, ori de cate ori fac afirmatii publice, ca nu au capacitatea de a intelege nici mecanismele legate de finantarea europeana, nici de rambursarea imprumuturilor externe”, a mai spus Teodorovici.

Astfel, cu toate ca nu a mentionat cine sunt politicienii la care se refera, demnitarul de la Finante a raspuns, indirect, la mesajul publicat de Florin Citu, in cursul aceleiasi zile.

„Bomba: Datoria externa platita din fonduri europene si nu din cresterea economica trambitata de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, impreuna cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, injura UE de doi ani de zile. Tot ce este capital strain sau are legatura cu UE este infierat cu mandrie proletara. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns ca o parte importanta a datoriei externe a statului roman a fost platita exclusiv din fonduri UE. Bomba, nu!? Hotii astia, au luat bani din fonduri europene si au platit imprumuturile la BEI si BERD. Nu incercati sa intelegeti pentru ca nicio tara membra nu ai mai facut asta pana acum”, a mai scris Citu.

Vineri, 2 noiembrie, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a afirmat, intr-o postare pe Facebook, ca nu intelege de ce interventiile sale publice au fost extrem de politizate si a fost acuzata ca ar fi „vanduta intereselor straine”, in conditiile in care a facut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care Romania le avea de platit catre BEI si BERD.

„Jignirile pornite ca la un semnal la adresa mea si mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzata ca sunt vanduta intereselor straine, in conditiile in care toti stiu cate eforturi am facut preluand pe fonduri europene toate creditele Romaniei pe care le avea de platit catre Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare, salariile functionarilor din Romania care lucreaza pe fonduri europene, vazand zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp si pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte”, a scris Corina Cretu, pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: