Ministrul Sanatatii desfiinteaza intoxicarile PSD. Marea reforma din Sanatate permite pacientilor sa se trateze si in spitalele private

politica

Modificarea Legii nr. 95 a Sanatatii are in vedere, in principal, punerea pacientului in centrul sistemului, astfel incat sa poata sa aleaga unde se trateaza – in spitale de stat sau la privat, a explicat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Victor Costache, subliniind ca nu este vorba de privatizare. PSD a reactionat insa foarte violent.

„De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii. Noi ne dorim sa punem pacientul in centrul sistemului si sa lasam pacientul sa aleaga. Stiti foarte bine situatia catastrofica in care ne aflam ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost aceasta ingradire a pacientilor.

Scopul acestor masuri legislative este sa iesim din acest fenomen de ingradire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult in programele nationale – din 2013 sau 2014. Era lasat in suspans aceasta formulare ambigua cand sunt excedate anumite capacitati de primire, lucru absolut ambiguu si greu de interpretat. Este vorba despre o updatare fireasca a acestei legislatii din 2014.

De asemenea, sunt luate si alte masuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca si celelalte tari europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se platea medicatia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce inseamna logoped sau psiholog”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Proiectul de ordonanta de urgenta reglementeaza cadrul legal pentru acordarea unor servicii integrate si servicii conexe in cadrul unor programe nationale de sanatate curative, avand in vedere faptul ca in anul 2020 va incepe derularea programului national pentru persoanele cu afectiuni din spectrul autist, precum si faptul ca in cadrul programelor nationale de sanatate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, dupa caz, medicamente, servicii medicale, investigatii paraclinice etc.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale.

Potrivit initiatorilor, prin proiectul de act normativ, procedurile de achizitie publica vor avea la baza criteriul cel mai bun raport calitate-pret.

PSD se opune proiectului lansat de PNL privind „privatizarea programelor de sanatate”, argumentand ca sanatatea este un drept constitutional pentru toti cetatenii, nu doar pentru cei cu venituri mari.

„PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sanatate. Sanatatea este un drept constitutional garantat pentru toti cetatenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, asa cum vrea PNL. Pe intelesul tuturor, privatizarea programelor de sanatate publica inseamna ca bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgenta sa se imparta si cu spitalele private. Deci, in mod evident, vor ramane mai putini bani la spitale de stat”, potrivit paginii de Facebook a formatiunii.

Social-democratii sustin ca „vor fi mai putini pacienti care se vor putea trata gratuit la stat si din ce in ce in ce mai multi pacienti care vor trebui sa se trateze contra cost in clinicile sau spitalele private”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: