Ministrul Sanatatii, la miezul noptii: „In Suceava sunt o mie de persoane cu COVID-19 care umbla libere. Tocmai de aceea am cerut carantinarea”

news

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a argumentat, luni noapte la Digi24 ca in masura carantinarii Sucevei a fost motivata si de faptul ca sunt numeroase persoane in oras cu COVID-19 asimptomatice.

„Si in acest moment consideram ca sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtatori si circula liber prin Suceava, de aceea si masura carantinarii. (…) Daca nu o inchideam, puteam ajunge la ceva mai grav. Nu se poate compara inca cu Lombardia”, a declarat Tataru la Digi24.

„A fost o transmitere comunitara accelerata din cauza persoanelor, dar si a erorilor cadrelor medicale si a unor anchete epidemiologice care nu si-au mai gasit finalitatea, avand in vedere medicii afectati de COVID-19. Am gasit un DSP fara personal. Rezultatele testarii au venit in general astazi.

La Suceava au fost mai multi pacienti zero, s-au intors multi din afara si au gasit peste 90 de cadre medicale infectate. A fost un cumul de nereguli si de nerespectari ale restrictiilor”, a mai spus Tataru.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, luni seara, emiterea Ordonantei Militare Nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava si a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar si stabilirea unei zone de protectie asupra unor unitati administrativ-teritoriale din judetul Suceava.

„Evolutia cazurilor din judetul Suceava, densitatea imbolnavirilor, riscul raspandirii infectiilor, analiza facuta cu specialistii in boli infectioase, cu toti cei care ne desfasuram activitatea zi si noapte in cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, impreuna cu toti factorii implicati, inclusiv alte institutii medicale care pun umarul la rezolvarea unor probleme extrem de importante, toate acestea au facut ca in aceasta seara sa luam o decizie extrem de importanta. In acest sens, am emis Ordonanta Militara nr. 6 din 30 martie 2020, privind instituirea masurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofa, precum si instituirea unei zone de protectie asupra unor unitati administrativ-teritoriale din judetul Suceava”, a spus Vela.

Zona de carantina va fi formata din municipiul Suceava si comunele Adancata, Salcea, Ipotesti, Bosanci, Moara, Scheia, Patrauti si Mitocu Dragomirnei.

Zona de protectie este cea din jurul localitatilor carantinate.

In zona carantinata, vor fi permise intrarea si iesirea pentru transportul de marfuri necesare desfasurarii activitatilor economice, precum si pentru aprovizionarea populatiei, dar si pentru persoanele care lucreaza acolo, dar au domiciliul in alte localitati.

De asemenea, pe Aeroportul international Suceava este permis accesul doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

Centrul judetean de coordonare si conducere a interventiei Suceava poate stabili completari si derogari de la aceste masuri.

De asemenea, Consiliul Judetean Suceava si primariile din zonele carantinate vor lua masuri de functionare a serviciilor de asistenta si protectie sociala si a serviciilor de utilitati publice si de aprovizionare cu alimente de baza pentru persoanele fara sustinatori sau orice alta forma de ajutor si care poate fi acordata celor care nu se pot deplasa de la locuinta.

„Asiguram cetatenii din judetul Suceava de tot sprijinul si de toata sustinerea noastra. Suntem si vom fi impreuna. In aceste momente, delicate, importante si extrem de grele, unitatea romanilor si speranta ca vom invinge in aceasta provocare nationala si internationala, toate acestea ne vor face mai puternici si mai increzatori ca vom invinge”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: