Ministrul Sanatatii raspunde acuzatiilor lui Citu: „Premierul stia inca din aprilie ca banii alocati Ministerului Sanatatii nu sunt suficienti”

politica

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca ii pare rau ca premierul Florin Citu „introduce sanatatea in lupta politica”.

„Sunt aici sa clarific cateva lucruri care sper sa nu mai fie niciodata folosite in retorica de campanie sau in retorica politica. Imi pare rau ca premierul introduce sanatatea in lupta politica si fac un apel la responsabilitate pentru ca eu, ca ministru al Sanatatii, nu vreau sa punem politica deasupra interesului pacientilor si a interesului public in general.

Sunt aici sa explic ceea ce domnul prim ministru Citu a spus si astazi, la fel cum a spus si ieri ca nu intelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplatiti de doua-trei luni de zile. Domnul prim ministru ne spune acum ca nu intelege cum s-a intamplat acest lucru, desi stia inca din aprilie ca banii alocati Ministerului Sanatatii nu sunt suficienti”, a afirmat Mihaila.

Ea a spus ca pe 28 aprilie, printr-o adresa inregistrata la cabinetul premierului, a prezentat situatia financiara a bugetului Ministerului Sanatatii.

„In 28 aprilie printr-o adresa inregistrata cu numarul de inregistrare la cabinetul premierului i-am prezentat situatia financiara a bugetului MS. In aceasta adresa i-am spus atunci ca nu sunt suficienti bani pentru salarii, pentru programe de sanatate, pentru actiuni prioritare, cele care finanteaza terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

In ceea ce priveste salariile personalului medical i-am atras atentia ca pentru anul 2021 numarul personalului platit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia in serviciile judetene de ambulanta, in directiile de sanatate publica si crescand numarul de medici si asistenti in unitatile de primiri urgente la aproximativ 75.000 de persoane.

De asemenea, am explicat in adresa ca in ceea ce priveste programele de sanatate care includ, pe langa vaccinarea impotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoza si bolnavii cu HIV, a fost informat astfel inca de pe atunci ca mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge macar la nivelul anului 2020, cand nu aveam vaccinurile anti-COVID. Actiunile prioritare, asa cum am spus, cele care vizeaza finantarea sectiilor de terapie intensiva si a sectiilor care trateaza marii arsi, printre altele, era precizat in adresa ca fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decat in 2020”, a mai afirmat ministrul Ioana Mihaila, citata de Agerpres.

Ea a subliniat ca i-a transmis premierului ca pentru personalul implicat in procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, „avand in vedere ca in legea bugetului a fost specificat in mod expres plafonul ce putea fi cheltuit” cu aceasta destinatie.

„Din acest motiv, Ministerul Sanatatii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare. Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locatii aproximativ 600 milioane de lei , precum si pentru plata cheltuielilor de organizare si functionare. Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente pana la nivelul lunii mai 2021, daca ne referim la plata centrelor de vaccinare si la plata pentru programele de sanatate. Incepand din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sanatatii”, a mai aratat demnitarul.

Mihaila a precizat ca pe 8 iunie a transmis si un memorandum Guvernului prin care a explicat situatia platilor si faptul ca s-a ajuns la „epuizarea bugetului” pentru o parte din programele nationale de sanatate.

„In data de 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum prin care am explicat situatia platilor, dar si faptul ca am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele nationale de sanatate si am cerut deblocarea retinerii la 10% la bugetul Ministerului Sanatatii, conform legii bugetului de stat”, a mai spus reprezentantul MS.

Ioana Mihaila a afirmat ca premierul Florin Citu „stia” ca bugetul Ministerului Sanatatii pentru programele de sanatate si alte titluri „era la fundul sacului”.

„Cu alte cuvinte, domnul prim ministru stia ca bugetul Ministerului Sanatatii pentru programele de sanatate si alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discutiile pe rectificare bugetara in care i-am adus in repetate randuri la cunostinta domnului prim ministru din nou situatia prezentata anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele raspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul ca va rezolva la rectificare”, a mai sustinut ministrul Sanatatii.

Premierul Florin Citu a fost intrebat sambata, la Timisoara, ce va face in conditiile in care USR PLUS a anuntat ca a depus motiunea de cenzura impotriva sa.

„Ce facem? Guvernam, mergem inainte, avem in continuare de facut lucruri. Marti, rectificarea bugetara pe care o asteapta foarte multi romani. Ati vazut ca sunt deja intarzieri si nu stiu cum s-a intamplat ca Ministerul Sanatatii sa nu plateasca centrele de vaccinare, oamenii sunt neplatiti de vreo doua luni de zile”, a afirmat premierul Citu.

Premierul Florin Citu a respins, vineri, afirmatiile lui Vlad Voiculescu potrivit carora Guvenul nu a mai dat bani Ministerului Sanatatii pentru plata personalului din centrele de vaccinare din luna mai, mentionand ca MS are un buget si, daca va fi nevoie, la rectificare va primi bani suplimentari.

„Ministerul Sanatatii a avut un buget, pe care il foloseste, si anume, nu are cum sa dea Guvernul. La rectificare se va aloca ceva suplimentar, daca e nevoie de bani suplimentari. Eu vreau sa aduc aminte romanilor ca atunci cand a fost nevoie de a cumpara Remdesivir de 230 de milioane de lei imediat am aprobat din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, deci, daca era o cerere pentru asa ceva, ar fi fost imediat suplimentate resursele. Nu a existat. La rectificarea bugetara sunt alocate resurse. Ii asteptam pe colegi sa vina sa facem rectificarea bugetara, sa mergem mai departe. (…) Eu va spun ca atunci cand au cerut, au primit”, a afirmat Citu.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a scris pe Facebook ca premierul Florin Citu nu a mai dat din luna mai bani Ministerului Sanatatii pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: