Ministrul ungar de Externe, nou mesaj pe placul Moscovei: „Sanctiunile produc prejudicii extraordinare economiei europene”

externe

Petro Poroșenko, vizita, Viktor Orban, securitate, complot, Ucraina

In sedinta Consiliului Afacerilor Externe al UE care a avut loc luni la Bruxelles, evenimentele din Ucraina si impactul acestora au dus la o „dezbatere ideologica, prea emotionala, si nu prea a mai existat loc pentru gandire rationala si lucida”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de Hirado.hu.

Seful diplomatiei europene, Josep Borell a anuntat in cadrul sedintei ca Uniunea Europeana a trimis Ucrainei echipamente militare in valoare de cel putin 8 miliarde de dolari, aproximativ 45% din suma oferita Kievului de catre Statele Unite.

A analiza daca Uniunea Europeana ofera suficient sprijin Ucrainei in comparatie cu Statele Unite reprezinta „o concurenta inutila, creata artificial”, a comentat Peter Szijjarto. In acest sens, politicianul ungar a subliniat ca in lume nu exista vreo economie care sa aiba de suferit atat de mult de pe urma sanctiunilor, precum cea a UE, unde inflatia a crescut vertiginos. „Si, desigur, stim exact cine are de castigat din asta”, a adaugat Szijjarto.

Peter Szijjarto a spus ca sanctiunile impuse nu au avut absolut deloc efectul scontat, nu au ajutat la incheierea mai rapida a razboiului, insa luni au existat deja persoane care „au contestat insasi existenta acestui argument”.

„Poate ca altii nu inteleg asta, dar pe noi nu ne intereseaza ce cred rusii despre ceea ce spunem noi. Nu ne intereseaza nici ce se crede la Bruxelles despre ceea ce spunem si gandim noi. Ne pasa de un singur lucru: ca problemele existente sa le analizam din punctul de vedere al propriilor noastre interese nationale”, a subliniat Szijjarto.

„Chiar trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant. (…) Chiar trebuie sa observam ca sanctiunile produc prejudicii extraordinare economiei europene”, a spus ministrul de externe.

Szijjarto a declarat ca argumentele cu privire la motivul pentru care nu ar trebui sa existe negocieri directe sau indirecte intre partile implicate in razboi nu sunt legitime.

„Este nevoie de pace, este nevoie de negocieri de pace, iar pentru asta, partile implicate trebuie sa discute intre ele, si asta cat mai curand posibil”, a atras atentia seful diplomatiei ungare.

In ceea ce priveste programul de ajutor financiar planificat pentru Ucraina, Szijjarto a reiterat ca Ungaria este pregatita sa sprijine in continuare Kievul exclusiv pe baza bilaterala, astfel incat nu va contribui la un imprumut european comun. „Viitorul comun nu se afla in directia datoriei comune”, a spus Szijjarto.

Luni, seful diplomatiei europene, Josep Borrell a prezentat ministrilor de externe ai UE un nou proiect de principii, menit sa serveasca drept baza pentru o discutie despre relatiile pe termen lung ale blocului cu Moscova.

Aceasta ar include in primul rand „izolarea Rusiei la nivel international, impunerea si punerea in aplicare a masurilor restrictive impotriva Rusiei si prevenirea ocolirii acestora, pentru a preveni razboiul”.

Dupa opt pachete de sanctiuni impotriva Moscovei, cel de-al noualea pachet de sanctiuni pare putin probabil sa fie finalizat in curand.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: