Minune, CCR admite sesizarea lui Klaus Iohannis. Academia PSD-ista a „oamenilor de stiinta” ramane fara finantare de la bugetul statului

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, joi, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii privind functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Astfel, academia fantoma populata de lideri ai PSD nu va mai fi finantata de la bugetrul de stat.

Legea pentru modificarea Legii 31/2007 privind reorganizarea si functionarea AOSR stipuleaza ca, prin derogare de la prevederile bugetului de stat pe anul 2020, pana la 31 decembrie, finantarea cheltuielilor acestui for se asigura din subventii acordate de la bugetul de stat, Ministerul Finantelor Publice fiind autorizat sa opereze modificarile necesare.

Presedintele Iohannis arata ca, potrivit expunerii de motive, legea are ca obiect de reglementare modificari ale prevederilor privind salarizarea personalului bugetar din aparatul de lucru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, iar actul normativ stipuleaza ca „normativele de personal, criteriile de constituire a compartimentelor si statele de functii pentru unitatile din subordine se aproba de presedintele AOSR, la propunerea secretarului stiintific, cu incadrarea in numarul maxim de posturi aprobat pentru AOSR prin legile bugetare anuale” si „finantarea cheltuielilor de intretinere, functionare si a indemnizatiilor se asigura din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, conform legilor bugetare anuale”.

El indica in sesizare ca Legea bugetului de stat pe anul 2020 prevede ca „Academia Oamenilor de Stiinta din Romania va fi finantata in integralitate din venituri proprii, fara a beneficia de niciun transfer sau subventie de la bugetul de stat”.

Potrivit sefului statului, derogarea instituita prin actul normativ echivaleaza si cu modificarea implicita a Legii bugetului de stat, iar intr-o astfel de situatie era necesara dezbaterea in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

„Pentru toate aceste considerente, apreciem ca legea criticata a fost adoptata cu incalcarea art. 65 alin. (2) lit. b) prin raportare la art. 138 din Constitutie din perspectiva procedurii parlamentare de urmat. Fata de jurisprudenta instantei constitutionale, prin modul in care a fost adoptata, legea contravine si art. 147 alin. (4) din Constitutie, fiind nesocotit efectul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale”, se explica in sesizare.

Iohannis mai arata ca fisa financiara a acestui proiect nu a existat si nu a fost solicitata nici la momentul initierii legii, nici in momentul adoptarii unor amendamente in Camera decizionala, cu impact asupra bugetului de stat, subliniind ca solicitarea informarii este obligatorie.

Totodata, conform presedintelui, legea trebuia sa fie adoptata cu majoritatea ceruta pentru o lege organica, iar, in considerarea statutului de autoritate administrativa autonoma a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, norma din lege nu cuprinde nicio prevedere referitoare la controlul parlamentar specific, cum ar fi obligatia prezentarii unui raport anual de activitate, rezultatele obtinute si modul in care resursele publice alocate au fost folosite, „ceea ce accentueaza, contrar intentiei initiatorilor, neclaritatea cu privire la statutul juridic al acesteia”.

Cine face parte din Academia Oamenilor de Stiinta

Eurooa Libera a pezentat recent o lista cu personajele care fac parte din academia fantoma:

– Astfel, din Sectia de Stiinte Medicale fac parte Vasile Burlui, Mihai Lucan, Irinel Popescu si Vladimir Alexandru Ciurea. Lucan este pus sub acuzare de DIICOT in dosarul „Transplantul”, iar Irinel Popescu este cercetat de DNA pentru luare de mita.

Din Sectia Stiinte Agricole fac parte Gheorghe Sin si Valeriu Tabara. Primul a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare in dosarul lui Dan Voiculescu. Al doilea este fost ministru al agriculturii si fost membru al PD.

– Ecaterina Andronescu, senator PSD, conduce Sectia de Stiinte chimice a AOSR. Ea se numara printre semnatarii proiectului de lege care a condus la reactivarea acestei institutii de cercetare fara rezultate notabile, dar care consuma anual 10 milioane de lei de la buget. De altfel, potrivit declaratiei de avere din 2017, Andronescu a primit 24.120 de lei de la AOSR pentru „plata cu ora”.

– Sectia Stiinte Biologice ii are printre membri pe Gheorghe Mencinicopschi si Bogdan Alexandru. Primul a fost condamnat definitiv la 8 ani inchisoare in dosarul ICA, iar Bogdan Alexandru este trimis in judecata de DNA pentru un prejudiciu de 3,7 milioane de euro adus Academiei Romane.

– Din Sectia Stiinte Tehnice fac parte astronautul Dumitru Prunariu, fostul deputat PSD Anghel Stanciu declarat incompatibil de ANI, fostul presedinte Ion Iliescu, trimis in judecata in dosarul Revolutiei, si primarul Timisoarei, Nicolae Robu. Ultimii doi sunt membri de onoare ai AOSR.

– Din sectia Stiinte economice fac parte Eugen Ovidiu Chirovici, acum scriitor in Marea Britanie, fostul deputatl Aurel Vainer,care este si presedinte al Confederatiei comunitatilor evreiesti, si Sorin Petre Dimitriu. Cel din urma este membru corespondent al AOSR si condamnat definitiv la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare pentru frauda cu fonduri europene.

– Din Sectia de Teologie si Filosofie fac parte prelatii IPS Nifon Mihaita si IPS Teodosie Petrescu. In aceeasi sectie il regasim pe Aurel Papari, profesor psihiatru declarat de instanta colaborator al Securitatii dupa ce si-a turnat pacientii din ospiciu. Un alt membru al sectiei amintite este gazetarul Ion Cristoiu, membru de onoare al AOSR.

– La Stiinte Istorice ii regasim pe fostul senator PSD (vorbim de anii 90) Ion Solcanu, publicistul Dinu Sararu (un apropiat al PSD), academicianul, Razvan Theodorescu, fost senator si ministru al culturii in epoca Iliescu, dar si pe fostul director al CNSAS, Gheorghe Onisoru.

– Sectia Stiinte Militare este ocupata de chestorul de politie Anghel Andreescu, generalii Eugen Badalan si Constantin Degeratu, senatorul Teodor Melescanu, care este membru onorific si Aliodor Manolea, membru asociat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: