Mircea Geoana: „Rusia este o tara de o mare cultura, de o mare profunzime culturala, e un contributor masiv la cultura universala”

externe

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a afirmat, sambata, la Cluj-Napoca, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), ca Rusia reprezinta „un contributor masiv la cultura universala”.

Raspunzand la o intrebare adresata in cadrul TIFF Talks cu privire la decizia organizatorilor de a primi in festivalul de la Cluj productii rusesti, lucru care nu s-a intamplat la alte evenimente de anvergura din cinematografie, Mircea Geoana a precizat ca nu trebuie abandonata speranta ca Rusia ar putea intr-un anumit orizont, nu neaparat sa ajunga o democratie de tip occidental, dar sa nu mai accepte sa traiasca asa cum o face acum si a subliniat ca pentru un astfel de deziderat cultura ar putea fi o sansa.

„Nu avem niciun fel de interes sau de intentie sa comentam subiecte care sunt absolut deciziile lor (ale organizatorilor, n.r.). Pot sa spun ca am incredere totala in Tudor Giurgiu si in modul in care el si echipa lui judeca astfel de situatii. (…) Totusi, Rusia este o tara de o mare cultura, de o mare profunzime culturala, e un contributor masiv la cultura universala.

(…) A pastra legatura cu elitele care au o viziune diferita fata de viitorul Rusiei nu este un lucru rau. A inchide totul cu regimul Putin, cu masinaria de razboi a lui Putin, a taia legaturile acestora cu barbarismul pe care il desfasoara in Ucraina este un lucru. (…) Si poate cultura este pana la urma sansa. Pana la urma cultura este mai puternica. Comunicarea vizuala si nonvizuala prin simboluri este de multe ori mai puternica decat comunicarea politica sau diplomatica sau militara”, a mentionat secretarul adjunct al NATO, citat de Agerpres.

Mircea Geoana a participat, sambata, la Cluj-Napoca, la o discutie pe baza documentarului Navalnii, in regia lui Daniel Roher despre Alexei Navalnii, oponentul lui Vladimir Putin care a supravietuit unei tentative de asasinare in august 2020.

Geoana a apreciat filmul ca fiind unul „profesionist” si a spus despre productie ca i-a provocat sentimente „amestecate” de furie, de admiratie, dar si de dubiu si anxietate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: