Miscare de amploare a SUA, trimite in Japonia zeci dintre cele mai noi si mai performante avioane de lupta: 48 de F-35A si 36 de F-15EX nou-noute

externe

F35

Armata americana va trimite zeci dintre cele mai noi avioane de lupta in Japonia, ca parte a unei modernizari de 10 miliarde de dolari a fortelor sale din aceasta tara, a anuntat Departamentul Apararii, citat de CNN.

Intr-un comunicat de presa, Pentagonul a precizat ca proiectul va fi realizat „in urmatorii ani” pentru „consolidarea Aliantei SUA-Japonia, intarirea descurajarii regionale si consolidarea pacii si stabilitatii in regiunea Indo-Pacific”.

In cadrul planului de modernizare, 48 de avioane de vanatoare F-35A de generatia a cincea vor inlocui 36 de avioane F-16 la baza aeriana Misawa din nordul Japoniei, iar 36 de avioane F-15EX nou-noute vor fi trimise la baza aeriana Kadena de pe insula sudica Okinawa, inlocuind 48 de modele F-15C/D mai vechi care au fost retrase din regiune in ultimul an, se arata in comunicatul Pentagonului.

La Statia Aeriana Iwakuni a Marine Corps, situata la sud de Hiroshima, pe insula principala Honshu, numarul avioanelor F-35B amplasate va fi modificat, a precizat Pentagonul, fara a oferi cifre specifice.

„Planul Departamentului de a stationa in Japonia cele mai avansate avioane tactice ale Fortelor Intrunite demonstreaza angajamentul ferm al SUA fata de apararea Japoniei si viziunea comuna a ambelor tari privind o regiune Indo-Pacific libera si deschisa”, se arata in comunicat.

Japonia a declarat ca prezenta noilor avioane de lupta in tara ar spori capacitatile SUA in aceasta tara.

„In fata celui mai sever si complex mediu de securitate de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe fondul cresterii activitatilor militare ale tarilor vecine, Statele Unite mentin si consolideaza prezenta fortelor americane in Japonia pentru a spori in continuare capacitatile de descurajare si de raspuns ale aliantei Japonia-SUA”, a declarat secretarul sef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, principalul purtator de cuvant al guvernului, in cadrul unui briefing regulat joi.

Alianta Japoniei cu SUA a devenit din ce in ce mai importanta intr-o regiune in care China, Rusia si Coreea de Nord reprezinta amenintari pe care Tokyo incearca sa le contracareze.

Japonia are dispute teritoriale aprinse in nord cu Rusi, iar cu China cu privire la insulele din Marea Chinei de Est. Intre timp, programul de rachete al Coreei de Nord, in urma caruia Phenian a trimis rachete deasupra teritoriului japonez in ultimii ani, ia amploare.

De asemenea, Japonia urmareste cu atentie situatia din jurul Taiwanului, insula democratica autoguvernata pe care Partidul Comunist Chinez a jurat sa o aduca sub controlul Beijingului, prin forta daca este necesar.

Potrivit Tokyo, 90% din aprovizionarea cu energie a Japoniei se face prin intermediul cailor maritime din apropierea Taiwanului, care considera ca status quo-ul din jurul insulei este esential pentru securitatea sa.

Okinawa se afla la numai aproximativ 725 de kilometri de Taiwan, iar atat SUA, cat si Japonia mentin baze aeriene importante pe insula.

Fortele aeriene americane numesc baza aeriana Kadena drept „piatra de temelie a Pacificului” si, timp de peste patru decenii, modelele mai vechi de F-15 aflate acolo au fost esentiale.

Din 2022 insa, pe masura ce avioanele de lupta bimotor se apropiau de sfarsitul duratei lor de viata, Fortele Aeriene ale SUA au inceput sa le retraga de la Kadena. Pentru a acoperi absenta vechilor F-15, prezenta permanenta a F-15EX va aduce stabilitate structurii fortei.

F-15EX este un salt peste modelele mai vechi. Producatorul Boeing spune ca avionul are „o capacitate de armament de neegalat”, putand transporta 12 rachete aer-aer avansate cu raza medie de actiune (AMRAAM) si sa le lanseze de la o distanta „mai mare decat orice alt avion de vanatoare din arsenalul US Air Force”.

Desi nu este un avion de vanatoare stealth precum F-35, Boeing afirma ca F-15EX are o capacitate de lupta de generatia urmatoare. „Acesta serveste ca un sistem de arme cu raza lunga de actiune care este, de asemenea, capabil sa patrunda si sa supravietuiasca in medii foarte riscante”, afirma compania pe site-ul sau.

Analistul aviatiei militare Peter Layton a declarat ca avioanele F-15EX ar fi o sursa de ingrijorare pentru China in eventualitatea unui conflict. Avionul poate fi echipat cu rachete de croaziera invizibile cu raza lunga de actiune, de peste 800 de kilometri, care ar putea lovi in interiorul continentului chinez, a spus el.

Rachete mai noi aflate in curs de dezvoltare ar putea dubla aceasta distanta, a adaugat el. „Aceasta va pune in pericol si mai multe baze militare din China continentala si va oferi o optiune de atac foarte rapida”, a declarat Layton.

F-15EX este cel mai nou avion de lupta al Fortelor Aeriene, primul avion operational fiind livrat Garzii Nationale Aeriene din Oregon la inceputul lunii iunie.

F-35A care vor fi stationate la baza aeriana Misawa sunt cele mai noi avioane de lupta stealth ale Fortelor Aeriene. Acestea au fost desemnate de mult timp ca inlocuitoare pentru F-16 in inventarul USAF.

F-35 ofera „o capacitate sporita de a supravietui in mediul de amenintare avansat in care a fost proiectat sa opereze”, se arata intr-o fisa informativa a Air Force.

Layton a declarat ca F-15EX si F-35A se completeaza reciproc bine intr-un scenariu de lupta.

„F-35 este o platforma excelenta de senzori cu observare redusa, care ar putea opera inainte in mod invizibil, transmitand date catre F-15EX-urile de patrulare cu rachete de croaziera supersonice si rachete aer-aer de mari dimensiuni”, a declarat Layton, membru al Institutului Griffith Asia din Australia si fost ofiter al Royal Australian Air Force.

SUA are peste 50.000 de soldati in Japonia. Okinawa gazduieste peste 25.000 de militari americani si mai mult de doua duzini de instalatii militare. Aproximativ 70% din bazele militare americane din Japonia se afla pe Okinawa.

De asemenea, SUA si Japonia au anuntat anul trecut ca o unitate de puscasi marini, cu capacitati avansate de informatii, supraveghere si capacitatea de a trage rachete anti-nava, va avea baza in Japonia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: