Miscare de FORTA a SUA in Siria. Americanii se pregatesc de LUPTA cu avioanele RUSIEI

externe

Pentagonul anunta ca va implica in lupta contra ISIS avioane de tip F-15C. Aparatele sunt construite pentru lupte aeriene, iar cum jihadistii nu detin avioane, se presupune ca adevaratul adversar al americanilor este, de fapt, Rusia, scrie The Daily Beast.

Fortelor Aeriene americane urmeaza sa trimita la baza militara de la Incirlik, Turcia, cel putin 12 avioane specializate in misiuni aer-aer, aparent pentru a proteja alte avioane americane sau ale fortelor aliate care survoleaza teritoriul Siriei.

Oficial, misiunea avioanelor este sa „asigure securitatea aliatilor NATO”, dupa cum a declarat Laura Seal, purtatorul de cuvant al Departamentului de Aparare al SUA. Cu alte cuvinte, aeronavele F-15C, dotate in mod obisnuit cu opt rachete aer-aer, sunt menite sa ajute aviatia turca in efectuarea misiunilor de patrulare a granitelor cu Siria si sa intercepteze avioanele si elicopterele siriene care incalca periodic granitele.

Cel mai probabil, insa, avioanele F-15 vor escorta avioane de atac si bombardiere, in raidurile aeriene care vizeaza tinte ISIS din imediata vecinatate a pozitiilor ocupate de fortele regimului din Siria si ale zonelor de patrulare a avioanelor rusesti care, de la inceputul lunii trecute, au bombardat continuu pozitiile ISIS si ale rebelilor sustinuti de SUA, care lupta impotriva trupelor guvernamentale.

Laura Seal a refuzat sa detalieze rolul avioanelor, dar a facut aluzie la adevarata lor misiune: „N-am spus ca n-ar fi vorba despre Rusia”.

Se stie ca Rusia are in vestul Siriei mai multe aeronave Su-30, avioane de lupta multirol care pot efectua atat misiuni aer-sol, dar mai ales aer-aer. Sosirea aeronavelor in Siria a starnit animozitati, insa Moscova a dat garantii ca ele sunt menite sa lupte contra ISIS, doar ca organizatia nu are avioane proprii care sa fie capabile sa se angajeze intr-o lupta cu cele de tip SU-30.

Aeronavele F-15 trimise in Siria vor fi primele avioane americane din regiune capabile de lupte aeriene. Celelalte aeronave pe care Pentagonul le-a dislocat in zona efectueaza misiuni aer-sol si si-au concentrat activitatea pe lovirea tintelor militantilor islamisti.

F-15 sunt dotate doar cu armament aer-aer, iar pilotii lor sunt instruiti doar pentru doborarea avioanelor inamice. Thedailybeast.com mai remarca faptul ca avioanele de tip F-15C nu au desfasurat misiuni nici in Afganistan, si nici in Irak, ceea ce inseamna ca razboiul din Siria este diferit.

Numarul tot mai mare de avioane americane de la baza militara de la Incirlik, Turcia, este cheia noii strategii gandita de SUA pentru nordul Siriei, in lupta sa impotriva ISIS, a declarat un oficial de la Pentagon la sfarsitul lunii trecute. „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vom face pentru a pune presiune pe zona de frontiera si pe Siria este sa inmultim operatiunile aeriene la nordul Siriei”, a spus acesta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: