„Miselie, guvernul a tradat interesele Romaniei”. Cabinetul Dancila a reusit sa amane includerea Rosiei Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO

news

Includerea localitatii Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amanata, luni, dupa dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc in perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, in Bahrain, informeaza Mediafax.

Dosarul „Peisajul Cultural Minier Rosia Montana” a fost trimis de Ministerul Culturii din Romania la UNESCO, pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 si primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Romania a fost reprezentata la Manama de Stefan Razvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, acesta avand mandatul de a prezenta pozitia de amanare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial pana la finalizarea procesului de la Washington, respectiv litigiul cu compania Gabriel Resources.

Duminica dimineata, la debutul discutiilor Comitetului pentru Patrimoniul UNESCO, presedintele sedintei, avocata Haya Bint Rashed al-Khalifa din Bahrain, a anuntat ca dosarul pentru localitatea Rosia Montana va fi analizat la final, desi ocupa numarul 19 in lista celor 29 de candidaturi de anul acesta.

Luni dupa amiaza, la inceputul dezbaterii privind dosarul Rosia Montana, care este inca in desfasurare, oficialii UNESCO au mentionat ca, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimtamantul statului parte.

Delegatia Azerbaidjanului a propus, luni, un amendament prin care, cu toate ca includerea sitului Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial este indreptatita, indeplinind toate conditiile de autenticitate si integritate cerute de UNESCO, „luand in considerare cererea de amanare facuta de statul parte”, sa se trimita dosarul inapoi statului roman, avand in vedere problema arbitrajului international aflat in curs. Amendamentul se refera la litigiul cu compania Gabriel Resources.

Amanarea se refera la articolul 159 din regulamentul de functionare, respectiv dosarul este trimis inapoi statului parte pentru informatii aditionale si trebuie retrimis UNESCO in termen de maximum trei ani. Daca aceasta perioada expira, dosarul trebuie propus ca o noua candidatura.

Pe 7 iunie, ambasadorul Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat ca Guvernul a cerut stoparea procedurii de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, o situatie calificata drept inedita, deoarece primise deja recomandare de inscriere in Lista Patrimoniului Mondial.

„Asta a fost instructiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de inscriere in Patrimoniul Mondial, acum cateva saptamani, iar acest lucru urma sa se discute peste cateva saptamani in Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instructiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluarii la nivelul la care se ajunsese si, totodata, organizarea unei intalniri intre o delegatie din partea unor ministere de la Bucuresti si dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Intalnirea a avut loc chiar in aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmeaza sa dea raspuns in cateva zile, pentru ca e o situatie inedita, adica nu cred ca s-a mai intamplat”, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Prezent la dezbateri, senatorul USR Vlad Alexandrescu a catalogat amanarea drept o „miselie”.

„ROSIA MONTANA NU A INTRAT IN LISTA UNESCO! Guvernul, prin aceasta miselie, a tradat interesele Romaniei.

Toate sansele erau de partea noastra. ICOMOS daduse o recomandare de includere a Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gand sa voteze pentru includere, nimeni neavand nimic de obiectat in acest sens. Nimeni, in afara de… Romania.

Ce a facut guvernul a fost sa trimita pe secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Razvan Rab, pentru a negocia o amanare a votului pe Rosia Montana. Ce a facut acesta a fost sa le spuna membrilor comitetului ca guvernul roman doreste amanarea votului pentru ca Romania ar putea pierde 4 miliade dolari in procesul de arbitraj contra RMGC (o minciuna repetata obsesiv in ultimele luni). Discutii purtate pe holuri, in pauze, departe de urechile delegatiei Parlamentului Romaniei. Oare de ce?

Planul lor a reusit, din pacate. Interesele unor corporatii si ale unei clase politice vandute inca de acum 20 de ani au fost mai importante decat interesul national. Amanarea votului pe motivul procesului de arbitraj inseamna multi, multi ani de zile, sansele salvarii Rosei scazand cu fiecare zi care trece.

Este cel mai rusinos moment al Romaniei de cand este membra UNESCO. Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerba in aceste zile astfel incat monumentele lor sa fie incluse in Lista UNESCO, iar fiecare reusita este intampinata cu aplauze si urale.

In opozitie cu lumea civilizata, se afla Romania. Singurul stat care a militat pentru ca monumentul sau sa NU intre in aceasta lista. Un stat acaparat de o gasca de ticalosi care nu dau doi bani pe importanta patrimoniului. Tot ce vor e sa ne lase naibii in pace UNESCO cu ideile lor, sa facem un crater peste Rosia Montana ca sa isi poate umple ei buzunarele. Normal ca si restul statelor stiu acest lucru, nu toti sunt la fel de „profesionisti” precum guvernul nostru.

Si asa vom fi cunoscuti de acum inainte, cei care isi vand patrimoniul pentru bunastarea politicienilor lor.

Ceea ce ati savarsit voi aici, membri si reprezentanti ai Guvernului, se numeste tradare. Ati actionat astfel incat patrimoniul nostru sa fie redus la un crater in viitorul apropiat. Iar asta nu va ramane fara consecinte, va promit!

Din fericire, prin faptul ca aici, in Bahrain, am fost prezent si ca am putut lucra cu oameni care m-au ajutat din toate partile Romaniei si cu experti internationali, am reusit sa obtinem eliminarea unei parti monstruoase din propunerea de amendament lucrata de Guvern, anume ca Romania nu ar fi putut reveni cu acest dosar la UNESCO inainte ca arbitrajul international de la Washington sa se termine, ceea ce ar fi avut drept efect practic anularea dosarului (in 3 ani, expira recomandarea ICOMOS pentru dosarul depus, or procesul poate dura 7-8 ani)

Am reusit de asemenea sa fie inclusa mentiunea speciala ca Romania trebuie sa puna in opera masurile necesare pentru a asigura protectia si managementul potentialei valori universale exceptionale a sitului Rosia Montana, asa cum au fost identificate de ICOMOS, si ca Romania va lucra in acest scop in stransa cooperare cu organizatiile consultative.

A fost pana acum o calatorie lunga. Inceputa cu multi ani in urma de un numar mic de activisti, singuri impotriva intereselor corporatiilor si a unei intregi clase politice, dusa mai departe de cei care li s-au alaturat pe parcurs, pana am ajuns sa fim zeci de mii in strada. Fiecare actiune a fiecaruia dintre noi a fost ca un pas inainte pe acest drum, un pas mai aproape de acest moment.

Va multumesc tuturor celor care ati dedicat o parte din viata voastra pentru acest scop. Multumesc echipei mele de pe vremea ministeriatului meu din 2015-2016 pentru ajutorul dat cand am inscris Rosia Montana pe lista indicativa UNESCO si celor care au continuat procedura inscrierii dupa.

Va promit ca vom merge mai departe!”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: