Misiune reusita pentru Elon Musk: astronautii NASA au ajuns la Statia Spatiala Internationala. America are un castig urias de pe urma acestei misiuni

externe

Cei doi astronauti americani de la bordul navetei Crew Dragon au ajuns in aceasta seara la capatul unui zbor de 18 ore, la Statia Spatiala Internationala.

Capsula la bordul careia se afla astronautii Bob Behnken si Doug Hurley a completat protocolul de andocare la Statia Spatiala Internationala

Imediat dupa andocare, au fost efectuate ultimele operatiuni inainte ca pasagerii capsulei Crew Dragon sa se intalneasca la bordul SSI cu astronautii Chris Cassidy, din Statele Unite, si cu rusii Anatoli Ivanisin si Ivan Vagner.

Misiunea celor doi astronauti in spatiu inca nu are stabilita o data finala, dar nu ar trebui sa dureze mai mult de patru luni, cat vor rezista panourile solare ale capsulei Crew Dragon.

SpaceX si NASA au reusit cu succes sa lanseze doi astronauti americani pe orbita Pamantului, o premiera istorica in colaborarea dintre administratia americana si zona privata aseara, la 22:22, ora Romaniei, iar la scurt timp dupa racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barja aflata pe ocean.

Capsula Crew Dragon a ajuns in orbita unde a executat mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Statiei Spatiale Internationale, potrivit Hotnews.

Misiunea este una istorica, pentru ca este pentru prima data dupa aproape 10 ani cand SUA isi trimite astronautii pana la Statia Spatiala Internationala.  Reusita acestei misiuni reprezintz un pas crucial pentru Statele Unite pe drumul catre independenta de Rusia pentru accesarea Statiei Spatiale si un motiv de mandrie nationala.

Este, de asemenea, pentru prima data cand agentia spatiala americana colaboreaza cu o companie privata pentru a-i transporta astronauti pe orbita spatiala. Nava lor este construita de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX. Din 2010, SUA au renuntat la navetele spatiale care au purtat astronautii pe orbita timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Luna si Marte. Nasa a cerut companiilor private, cum ar fi Space X si Boeing, sa proiecteze tehnologiile care sa le permita oamenilor sa calatoreasca in spatiu.

Comentarii: