Misterioasa LISTA a MORTII de la Moscova. Cine se pregateste sa ia locul lui Putin

externe

Dupa moartea liderului de opozitie Boris Nemtov, la Moscova au inceput sa circule intens zvonuri despre existenta unei „liste negre”. Posibilii succesori ai lui Putin sunt eliminati pentru a inlesni drumul unui alt pretendent.

Pe lista, ca viitoare tinte ale ucigasilor, s-ar afla jurnalista de televiziune Ksenia Sobciak, oligarhul exilat Mihail Hodorkovski si Alexei Venediktov, directorul postului de radio „Ecoul Moscovei”. Niciunul dintre cei vizati nu a dorit sa comenteze despre aceasta presupusa lista. Purtatoarea de cuvant al lui Hodorkovski chiar a gasit o coroana funerara in fata usii: „Era si un biletel. Nu stiu cine a trimis-o”, a declarat aceasta pentru The Moscow Times.

In ce o priveste pe vedeta TV Ksenia Sobciak, multa lume este uimita de evolutia ei. Tatal ei a fost mentorul lui Vladimir Putin, insa ea a devenit tot mai apropiata de politicienii din opozitie.  Cand Putin a sustinut o mare conferinta de presa, in decembrie, Sobciak i-a pus cateva intrebari foarte dure. Ea l-a intrebat daca liderul cecen Ramzan Kadarov  se oboseste sa respecte legile Federatiei Ruse, avand in vedere ca a dat ordin sa fie arse casele unor rude ale „teroristilor”. Putin a trebuit sa admita ca actiunile lui Kadarov au fost „ilegale”.

Dupa uciderea lui Nemtov, a iesit la iveala ca suspectul principal, Zaur Dadaiev, a fost membru in batalioanele de securitate ale lui Kadarov. Dadaiev a marturisit initial ca a fost implicat in asasinat, insa apoi a retractat. Alti patru ceceni sunt retinuti acum in acest caz.

„L-am cunoscut pe Zaur ca pe un adevarat patriot rus. Vreau sa mentionez ca nu putea sa faca nimic care ar fi fost indreptat impotriva Rusiei”, a scris liderul cecen pe Instagram.

In aceste zile, la Moscova, exista o mare ingrijoare printre oficiali ca eliminarea lui Nemtov i-ar putea da curaj liderului cecen. „Kadarov ar putea incerca sa ii ia locul lui Putin. Nu este chiar de neconceput. Daca un georgian precum Stalin a ajuns sa conduca URSS, de ce n-ar putea si Kadarov? Astfel de personalitati se ridica atunci cand exista haos si frica”, a declarat o sursa de la Kremlin pentru Mashable.

Ideea ca Putin sa fie inlocuit de Kadarov ar putea parea exagerata, insa nu exista dubiu ca moartea lui Nemtov a aruncat un val de frica peste Moscova. In jurul Moscovei sunt postere imense in care sunt atacati politicienii din opozitie. Chiar si langa locul unde a fost ucis Nemtsov cineva a scris cu spray-ul ca acesta a fost un „tradator al Rusiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: