Misterioase lumini albastre au aparut pe cer, cu cateva minute inainte de declansarea cutremurului din Maroc. Fenomenul, observat si la seismele din Turcia – VIDEO
In urma cu doua zile, Marocul a fost tinta unui cutremur devastator, soldat cu peste doua mii de victime si mii de raniti, dintre care unii in stare grava. Catastrofa a lasat cladirile in ruine, iar eforturile de salvare si ajutorare sunt in curs de desfasurare.
Imagini aparute in ultimele ore pe retelele de social media releva ca seismul a fost insotit de fenomene bizare, semnalate si la puternicele cutremure din Turcia, de la inceputul acestui an. Astfel, cu doar cateva minute inainte ca seismul sa loveasca orasul marocan Agadir, o intensa lumina albastra a aparut la orizont, fiind inregistrata de o camera de supraveghere instalata intr-o locuinta particulara.
Reactia initiala la acest eveniment a fost de incertitudine, deoarece nu a fost disponibila nicio explicatie imediata privind sursa acestor lumini. Misterioasele „fulgere” aparute practic din senin sunt cunoscute de oamenii de stiinta sub denumirea de „lumini de cutremur” (EQL) si apar de obicei ca urmare a tensiunilor tectonice, a activitatii seismice sau in regiunile cu eruptii vulcanice active. Teoriile conspiratiei nu au intarziat sa apara, multi considerand ca luminile – si, implicit, devastatoarele seisme – ar fi fost cauzate de activarea controversatului program HAARP.
Mysterious blue light flashed in the sky moments before the #Morocco earthquake
A similar phenomenon was previously observed before the earthquake in Turkey.
Scientists cannot accurately determine the nature of such outbreaks, but they suggest that this may be the release of… pic.twitter.com/NH9OhQ2UDc
— NEXTA (@nexta_tv) September 11, 2023
Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Stiintifica si Tehnica (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic inregistrat vreodata in Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel putin 2.012 de morti si 2.059 de raniti, dintre care 1.404 sunt in stare foarte grava, a anuntat sambata seara Ministerul de Interne.
Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai indoliata, cu 1.293 de morti, urmata de provincia Taroudant cu 452 de morti. In aceste doua zone situate la sud-vest de orasul turistic Marrakech, sate intregi au fost distruse de cutremur.
„Am pierdut totul”, se plange Lahcen, un locuitor al satului Moulay Brahim, a carui sotie si patru copii au murit in cutremur.
In acest sat cu circa 3.000 de locuitori, Bouchra isi sterge lacrimile cu o esarfa in timp ce priveste barbatii care sapa morminte.
„Nepotii varului meu sunt morti”, a spus ea, inainte de a adauga: „Am vazut cu ochii mei distrugerile seismului, inca tremur. Este ca o minge de foc care a inghitit totul in cale”, a mai spus femeia.
„Toata lumea de aici si-a pierdut familia, fie in satul nostru, fie in alta parte din regiune”, a continuat ea.
Cabinetul regal a decretat sambata trei zile de doliu national dupa devastatorul seism, iar liderii din intreaga lume si-au exprimat consternarea si au transmis condoleante.
Mai multe tari, inclusiv Israel, Franta, Spania, Italia si Statele Unite si-au oferit ajutorul. Chiar si Algeria vecina, cu relatii incordate cu Marocul, si-a deschis spatiul aerian, inchis de doi ani, pentru zborurile care transporta ajutor umanitar si raniti, scrie Agerpres.
Banca Mondiala a anuntat ca si-a oferit intreg sprijinul pentru Maroc.
Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a alertat sambata comunitatea internationala in legatura cu importanta ajutorarii Marocului, evocand nevoi ce ar putea dura „luni sau chiar ani de zile”.
„Nu este o chestiune de o saptamana sau doua. Va fi nevoie de luni, chiar ani de raspuns”, a atentionat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.
Satul Tafeghaghte, la 60 km sud-vest de Marrakech, a fost aproape complet distrus de cutremur, al carui epicentru se afla la o distanta de aproximativ 50 de kilometri. Putine cladiri se mai afla inca in picioare.
„Trei dintre nepotii mei (12, 8 si 4 ani) si mama lor sunt morti, sunt inca sub daramaturi, nu cu mult timp in urma ne jucam impreuna”, a afirmat plangand Omar Benhanna, in varsta de 72 de ani.
In Marrakech, aleile din Mellah, vechiul cartier evreiesc, sunt pline de moloz. Zeci de oameni si-au petrecut cea de-a doua noapte afara, temandu-se ca locuintele lor deteriorate se vor prabusi peste ei.
Cutremurul a fost resimtit si la Rabat, Casablanca, Agadir si Essaouira, unde multi locuitori panicati au iesit pe strazi in miezul noptii, temandu-se ca locuintele lor se vor prabusi.
La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestica a tarii, facand aproape 15.000 de morti, adica o treime din populatia orasului.