Mitropolit propagandist al PSD, avand legaturi cu Securitatea, trimis de BOR sa il intampine de Papa Francisc

news

BOR a decis sa il trimita in intampinarea Papei Francisc pe mitropolitul Targovistei, Nifon, un prelat care s-a remarcat prin incercarea de a influenta credinciosii in beneficiul PSD si prin legaturile cu Securitatea.

Jurnalistul Vlad Stoicescu detaliaza, intr-o postare pe Facebook, aspectele controversate din trecutul nu prea indepartat al mitropolitului Nifon. Suveranul Pontif a sarutat crucea de la gatul IPS Nifon.

„Papa Francisc soseste la Bucuresti si Biserica Ortodoxa Romana il trimite pe Aeroportul Otopeni, sa faca parte din grupul de intampinare, pe arhiepiscopul Targovistei Nifon, un personaj alcatuit din aluatul tuturor compromisurilor.

Omul BOR s-a remarcat recent, la inceput de mai, cu discursul de campanie electorala pe care l-a rostit intru sprijinirea candidatilor PSD la europarlamentare (discurs nemurit video de Recorder).

Prezentandu-le unei asistente rurale pe Viorica Dancila si Rovana Plumb (aflate inca, la momentul respectiv, sub papucul lui Liviu Dragnea), Inaltpreasfintitul Nifon a grait: ‘Uite ce crestini avem aici, sa fie binecuvantati! (…) Sunt unii care considera ca rezista la valorile nemuritoare ale neamului romanesc, numindu-se ei insisi ca neomarxisti, rezistenti la ceea ce este de valoare extraordinara.’

Se cunoaste deja ce a urmat la urne si cat de permeabili s-au dovedit alegatorii la valoarea extraordinara a ofertei politice PSD.

IPS Nifon nu e totusi orice biet agent electoral al Bisericii. E un personaj central cu un trecut intim legat de afacerile si obiectivele Securitatii.

Atat de legat incat a fost nevoie ca pe 23 decembrie 1989 doi ofiteri CIE (unitatea de informatii externe a Securitatii) sa-i distruga prin ardere si tocare dosarul, cu justificarea ca era absolut necesara „conspirarea surselor si cazurilor”, scrie Vlad Stoicescu pe Facebook.

Citeste si: Mitropolitul Nifon Mihaita, campanie pro-PSD in biserica: „Uite ce crestini avem aici, sa fie binecuvantati!”. I-a atacat pe #Rezist

Jurnalistul scrie si despre legaturile pe care Nifon le-a avut cui fosta Securitate.

„Nifon era alintat DINU de Securitate – iar pe lista dosarelor arse atunci apar alte si alte nume de clerici.

Trecutul dinainte de 1989 al acestor oameni e o necunoscuta, dar si un semn – semnul unei imense ipocrizii. Papa Francisc viziteaza Romania pentru a beatifica sapte episcopi greco-catolici martiri, dar trebuie sa se insoteasca pe traseu cu personaje care au coabitat si colaborat cu institutiile represive ale regimului comunist, fara sa-si clarifice dupa 1989 natura, mijloacele si rezultatele relatiei cu Securitatea.

Cei sapte episcopi care vor fi beatificati duminica la Blaj au preferat moartea in locul tradarii credintei lor, adica au refuzat sa accepte in 1948 dizolvarea Bisericii Greco-Catolice si trecerea la Biserica Ortodoxa. Masura represiva fusese decisa de noua putere comunista instalata la momentul respectiv in Romania – dar pentru implementarea ei si-a dat largul concurs chiar BOR, structura de cult care a inghitit clerul si bisericile greco-catolice.

Nu in putine ocazii ierarhia BOR a catalogat aceasta tragedie istorica ca fiind un act de „reintregire”.

Nu mai departe de anul 2017, un film produs de Trinitas, televiziunea Patriarhiei Romane, prezenta momentul in termeni onorabili, ba chiar avantajosi pentru partile implicate. „A fost un act de tamaduire”, sustinea in cadrul materialului video arhiepiscopul Vadului, Clujului si Feleacului.

Bine ca nu l-au trimis pe acesta din urma sa stea acum la scara avionului si sa-l intampine pe Papa Francisc. Cine stie, poate chiar l-ar fi convins sa renunte la beatificarea martirilor greco-catolici tamaduiti de fratii din BOR.

Cunoasterea si asumarea integrala a trecutului sunt insa, la noi, simple mofturi”, mai arata jurnalistul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: