Tot BANII sunt la mijloc. Adevarata miza a implicarii lui Putin in SIRIA

analize

Editorialistul The Washington Times Monica Crowley afirma intr-un comentariu recent faptul ca adevaratul scop al presedintelui rus Vladimir Putin in Siria nu ar fi nicidecum combaterea terorismului, ci controlul asupra petrolului din tara araba.

Crowley aminteste ca, la inceputul anilor 1970, presedintele american Richard Nixon a reusit sa ii indeparteze pe rusi din Orientul Mijlociu si spune ca acestia s-au intors acum ca sa se razbune, in urma politicii presedintelui Barack Obama de retragere din regiune.

Imediat ce Putin a inceput sa desfasoare forte militare importante in Siria, analistii politici au incercat sa gaseasca adevaratele motivatii ale actiunilor lui. Unii au spus ca il sprijina pe aliatul sau, presedintele Siriei, Bashar Assad, altii ca e vorba despre o diversiune menita sa distraga atentia opiniei publice de la interventia sa in Ucraina sau ca vrea sa reinstituie o baza strategica stabila in Orientul Mijlociu.

Toate aceste motive pot fi reale, spune Monica Crowley, insa adevaratul motiv pare a fi unul mult mai puternic: controlul celei mai mari resurse de petrol din lume.

Unii, inclusiv Obama, au calificat miscarile lui Putin drept prost gandite si ca un semn de slabiciune. Insa Vladimir Putin numai de naivitate nu poate fi acuzat. Fiindca el stie cum sa urmareasca interesele nationale ale Rusiei, iar acum, interesul sau major e reprezentat de relansarea economiei Rusiei, care a fost destabilizata de sanctiuni economice si de petrolul ieftin, si de pozitionarea Rusiei ca lider al resurselor de petrol.

Practic, prin actiunile sale, prin alianta cu Iranul, Irakul si Siria, Putin vrea sa incercuiasca Arabia Saudita, pe care o considera vinovata de ieftinirea pretului petrolului si sa aiba control asupra gazelor naturale care provin din Iran si care strabat cele trei tari.
Asa se explica alianta lui Putin cu Teheranul, Bagdadul si Damascul, aparent pentru combate terorismul statului islamic, insa indreptata impotriva Riadului si a concurentei, gazoductul Arabia-Qatar-Turcia.

Iar putin vrea sa detina controlul asupra conductei de gaz natural Iran-Irak-Siria, sufocand astfel interesele saudite care vizeaza petrolul.

Anul trecut, sauditii au crescut productia la un milion de barili de petrol pe zi, cu mult peste cota obisnuita, pentru a crea un excedent pe piata menit in mare sa scada pretul si sa submineze productia petrolului de sist a SUA.

Diminuarea pretului petrolului au afectat puternic economia Rusiei, care in primul trimestru al anului 2015 s-a contractat cu 2,2% , si cu 4,6% in al doilea trimestru. Valoarea rublei a scazut astfel la 50%.

Sub pretextul ca lupta impotriva ISIS, Vladimir Putin a trimis fortele speciale ruse in Siria si in Irak si se pregateste sa livreze pana la 150.000 de militari. Trupele de elita au fost trimise nu pentru a asigura securitatea, ci pentru a efectua misiuni sub acoperire.

Prin campania pe care o duce impotriva ISIS, Moscova a reusit sa realizeze in cateva saptamani ceea ce Washingtonul nu a putut face intr-un an intreg, mai spune Monica Crowley pentru washingtontimes.com.

Rusia inconjoara Arabia Saudita cu arme, trupe combatante si cu aliante, inclusiv cu Egiptul si Israelul, totul cu scopul de a-i face a-i impune Riadului sa scada productia de petrol si gaze astfel incat preturile sa creasca din nou.

Toata lumea stie ca Putin nu se multumeste cu victorii mici. Pentru ca el vrea sa controleze petrolul si economia globala. Iar Rusia e acum pe cale sa le faca pe ambele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: