Moartea celor trei spioni pe Lacul Maggiore: „O apocalipsa a coborat asupra noastra”. 8 agenti Mossad si 13 agenti italieni erau la bord

externe

Povestea unei ambarcatiuni care s-a scufundat pe Lacul Maggiore pe 28 mai are elemente de roman de spionaj, transmite BBC intr-un amplu reportaj.

Patru persoane s-au inecat  pe pitorescul si popularul lac de la sud de Alpii elvetieni. Unul dintre ei era un fost agent al agentiei de spionaj israeliene Mossad, doi erau ofiteri de informatii italieni, iar cea de-a patra victima era o femeie din Rusia.

Acestia se aflau printre cele 23 de persoane aflate la bordul micii ambarcatiuni care a pornit in croaziera pe lac.

O serie de fapte legate de acest caz au dat nastere la speculatii cu privire la ceea ce s-a intamplat cu exactitate.

Lacul Maggiore si tarmul sau sunt impartite intre regiunile italiene Lombardia si Piemont si cantonul elvetian Ticino.

Mai multe companii care produc tehnologie capabila sa fie folosita atat in scopuri militare, cat si civile, se afla in Lombardia – iar Elvetia este considerata o tara de tranzit pentru multi membri ai serviciilor de informatii.

Iar unele dintre persoanele de pe vas, de ambele nationalitati, aveau apartamente si case acolo. Mai multe posturi de stiri importante din Italia relateaza ca a fost o intalnire de lucru secreta intre agenti italieni si israelieni.

Exista un interes urias fata de acest accident, iar procurorul Carlo Nocerino a fost insarcinat sa afle ce s-a intamplat. El spune ca 13 dintre cei aflati la bord erau agenti italieni si opt agenti israelieni. Doar capitanul, Claudio Carminati, si sotia sa rusa nu lucrau in serviciile de informatii.

Croaziera a fost planificata pentru a sarbatori ziua de nastere a unei persoane de la bord. Ambarcatiunea de 15 metri lungime a fost o alegere potrivita – a fost numita „Good…uria”, un joc de cuvinte care inseamna „placere”.

Dar aceasta ambarcatiune a fost brusc lovita de o furtuna puternica, cu rafale de peste 70 km pe ora.

„Intr-o chestiune de treizeci de secunde, o apocalipsa s-a abatut asupra noastra”, asa a descris Carminati incidentul, potrivit ziarului italian il Corriere della Sera. „Barca s-a rasturnat imediat, iar noi am cazut in apa”.

Carminati le-a spus anchetatorilor ca nu fusese prognozata vreme rea. Barca se afla inca pe lac dupa ora de intoarcere programata.

El este acum cercetat pentru posibile infractiuni de provocare a unui naufragiu si omor din culpa.

Sotia sa, Anna Bozhkova, era o rusoaica in varsta de 50 de ani care avea permis de sedere in Italia.

Celelalte victime au fost Tiziana Barnobi, in varsta de 53 de ani, si Claudio Alonzi, in varsta de 62 de ani – ambii membri ai serviciilor secrete italiene.

Un barbat israelian, Simoni Erez, in varsta de 50 de ani, a murit si el. Acesta era un agent Mossad pensionat. Numele sau a fost publicat in presa italiana, chiar daca mass-media din Israel a continuat sa se abtina de la a relata acest lucru.

Celelalte persoane care se aflau la bordul ambarcatiunii au reusit sa inoate pana la mal sau au fost scoase din apa de alte ambarcatiuni care au fost trimise in ajutor sau care se aflau intamplator in zona.

Cauza tuturor deceselor este inecul, desi agentiile de stiri italiene relateaza ca nu au fost efectuate examinari post-mortem.

Un alt aspect al misterului este ca, potrivit presei italiene, supravietuitorii dezastrului se pare ca s-au grabit sa plece imediat dupa aceea. Presa italiana relateaza ca supravietuitorii si-au luat rapid lucrurile din camerele de hotel si din spitalul unde primisera tratament si au plecat.

Nu exista documente despre cei care au primit tratament medical.

Israelienii si-au abandonat masinile inchiriate, iar luni au fost adusi acasa cu un avion israelian care i-a luat la Milano.

Identitatile lor nu au fost dezvaluite, insa procurorul Nocerino a declarat pentru BBC ca este normal sa fie facute publice doar numele victimelor, nu si al supravietuitorilor.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri ca barbatul israelian care a murit era un membru retras al Mossad.

„Mossadul a pierdut un prieten drag, un membru devotat si profesionist care si-a dedicat viata securitatii statului Israel timp de decenii”, a anuntat biroul intr-un comunicat.

„Avand in vedere serviciul sau in cadrul agentiei, nu este posibil sa se elaboreze asupra identitatii sale”, a adaugat acesta.

Nava implicata in incident nu a fost inca dusa la tarm. Acest lucru inseamna ca ancheta nu poate incepe in mod corespunzator, a declarat Nocerino pentru BBC.

„In acest moment, este incurcata pe fundul lacului si ar putea dura doua sau trei zile pentru a o scoate la suprafata”.

Nocerino a adaugat ca barca avea o capacitate de doar 15 pasageri, dar la bord se aflau cu opt persoane mai mult decat atat.

Se pare ca supraaglomerarea a ingreunat manevrele capitanului in conditii meteo nefavorabile.

Magistratii investigheaza motivul pentru care la bord se aflau mai multe persoane decat era permis si daca ar fi trebuit sa navigheze pe lac, avand in vedere vremea rea.

Nocerino a declarat ca ancheta va examina respectarea masurilor de securitate, intretinerea, certificarea si asigurarea navei.

Bineinteles, avand in vedere ca atat de multe aspecte ale acestei povesti raman incerte, este probabil ca speculatiile sa continue.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: