„Moartea este umilitoare”. Mesaj mai putin conventional al lui Tudor Chirila la moartea unei mari actrite: „Ma lipeam de zidurile facultatii”

news

Tudor Chirila publica  un mesaj emotionant dedicat actritei Olga Tudorache. El isi aminteste ce simtea fata de aceasta cand era student.

„Moartea este umilitoare chiar daca este un fenomen natural. Moartea ingenuncheaza. Este o nedorita iesire din scena. Si mereu m-am gandit ca cei care mor, dincolo de disperarea de a nu mai fi, resimt – in acele ultime momente – moartea ca pe o infrangere. De aceea cred ca momentul disparitiei unui om (in special un artist) are nevoie de sobrietatea celorlalti. De cele mai multe ori necrologia lupta inegal si inutil cu victoria inevitabila a mortii. Si ajunge sa distorsioneze, devine o paiata cu gesturi prea largi. Pe de alta parte, dupa un om raman amintirile. Si poate ca ele merita reproduse pentru a compune o imagine finala. In speranta ca voi evita stilistica nepotrivita (dupa mine) a necrologului am sa scriu ceva.

Ma lipeam de zidurile facultatii cand trecea Doamna Olga. Chipul imobil si ochii iscoditori erau de ajuns sa te trimita cu un pas in spate. Calca apasat. In anul intai, semestrul intai eram un apucat, un manz de 18 ani.

Am avut un examen cu o scena din Peer Gynt. Am luat 8, era o nota slaba si un avertisment ca nu prea imi asumasem sarcinile trasate de profesori. Doamna Olga mi-a dat 10 la acel examen. A fost incurajarea aia a omului care vede ceva bun, dincolo de defecte si care pentru mine a contat enorm. Doar ca nu o asteptam din partea celei care mai degraba ma intimida. Apoi, peste unsprezece ani, in seara premierei cu A douasprezecea noapte a venit o replica de neuitat. Dupa spectacol ne-am intalnit in foier, m-a privit lung in ochi (am rezistat) si mi-a spus: – Draga in seara asta cand ai intrat pe scena, ai fost asa o aparitie…Ma uitam la tine si parca ma vedeam pe mine.

Era candoare in acest compliment in care Doamna Olga se ipostazia arhetipal. Era candoare, nicidecum aroganta. Si cred ca Doamna Olga a luptat toata viata sa-si ascunda bunatatea si candoarea de ochii lumii. Cei care o cunosc indeaproape cred ca stiu asta bine. Pentru oamenii cu adevarat sensibili masca este singura solutie. Cam atat, fara concluzii, fara incheiere, fara suspine”, a scris Tudor Chirila pe Facebook.

Actrita Olga Tudorache a murit, in cursul noptii de marti spre miercuri, in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Elias, potrivit unui comunicat de presa al unitatii medicale.

„Cu adanca parere de rau, Spitalul Universitar de Urgenta Elias anunta trecerea in nefiinta a celei care a fost o Mare Doamna a Teatrului Romanesc, doamna Olga Tudorache. Dansa s-a stins in liniste in Sectia de Terapie Intensiva a spitalului, in cursul noptii de 17 spre 18 octombrie 2017”, se arata in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,

Comentarii: